Lituania începe să respingă migranții din Belarus

DE Elena Andrei | 03.08.2021 - 22:27
Lituania începe să respingă migranții din Belarus/Foto: euronews

Grănicerii lituanieni au declarat marți că au început să-i respingă pe migranții care încearcă să intre în țara membră a UE din Belarusul vecin, în timp ce Vilnius se luptă cu o criză migrațională fără precedent.

SHARE

Autoritățile lituaniene suspectează că regimul din Belarus, susținut de Rusia, ar fi orchestrat acest aflux, ca represalii pentru sancțiunile UE.

„Oricui încearcă să intre ilegal pe teritoriul lituanian i se va refuza intrarea și va fi direcționat către cel mai apropiat punct de control operațional la frontiera", a declarat Rustamas Liubajevas, șeful polițiștilor de frontieră, potrivit HotNews.

"Se pot lua măsuri descurajatoare împotriva celor care nu se conformează", a declarat acesta, adăugând că peste 180 de migranți au fost deja returnați în Belarus marți.

Decizia ministrului lituanian de Interne, Agne Bilotaite, care a intrat în vigoare marți, permite autorităților să folosească forța pentru a redirecționa migranții către punctele oficiale de trecere a frontierei sau către misiunile diplomatice, unde pot solicita azil în mod legal.

Liubajevas a refuzat să dezvăluie măsurile exacte luate marți de polițiștii de frontieră, dar a spus că nu folosesc forța.

Citește și

Organizația militantului belarus găsit spânzurat la Kiev acuză regimul de la Minsk

Sportiva Kristsina Tsimanouskaia din Belarus a cerut protecția poliției din Tokio și azil în Polonia

 

ONG-urile lituaniene cred că respingerea migranților încalcă drepturile omului.

"Acest lucru restricționează dreptul fundamental al omului de a solicita azil într-un stat sigur", a spus Akvile Krisciunaite, cercetător pentru ONG Diversity Development Group.

De la începutul anului, Lituania, o țară de 2,8 milioane de locuitori, a înregistrat peste 4.000 de migranți - majoritatea cetățeni irakieni - comparativ cu 81 pentru întregul an 2020.

Tensiunile dintre Minsk și Vilnius au crescut anul trecut după ce Lituania a devenit țara gazdă a opozantei Svetlana Tikhanovskaya, care a fugit din țară în urma alegerilor prezidențiale contestate.

Tikhanovskaya susține că a câștigat în mod legitim alegerile prezidențiale din august 2020 împotriva lui Lukașenko.

UE a amenințat că va înăspri sancțiunile pe care le-a impus Belarusului anul trecut în urma represiunii manifestărilor împotriva alegerilor contestate.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.