Organizația militantului belarus găsit spânzurat la Kiev acuză regimul de la Minsk

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.08.2021 - 14:00
Organizația militantului belarus găsit spânzurat la Kiev acuză regimul de la Minsk/FOTO: Unsplash

Organizaţia neguvernamentală „Casa belarusă” în Ucraina, a militantului belarus Vitali Şişov, găsit spânzura marţi la Kiev, a denunţat o „operaţiune planificată” de către regimul preşedintelui Lukaşenko pentru „lichidarea” unei persoane care îi ajuta pe cei care fug din Belarus.

SHARE

„Nu există niciun dubiu că a fost o operaţiune planificată de cekişti (termen desemnând forţele de securitate) pentru a lichida o persoană cu adevărat periculoasă pentru regimul belarus”, afirmă organizaţia într-o postare pe Telegram.

„Vitali era urmărit şi poliţia (ucraineană) fusese înştiinţată în această privinţă. Noi am primit avertismente în repetate rânduri atât din surse locale, cât şi din partea unor persoane din Belarus cu privire la posibilitatea a tot felul de provocări mergând până la răpire şi lichidare”, susţin reprezentanţi ai „Casei belaruse”.

Vitali Şişov (26 de ani) a fost constrâns să se mute în Ucraina în toamna anului trecut după ce participase în august la manifestaţii antiguvernamentale la Gomel, în sudul Belarus, când „s-a opus activ” autorităţilor, potrivit acesteia.

Citește și: Irinel e disperat. Nu mai știe nimic despre Monica și fetiță, care au plecat din vila lui Mr. Pink

Şişov era directorul organizaţiei „Casa belarusă” în Ucraina, ce furniza sprijin persoanelor care fug de represiunea din Belarus.

Dat dispărut după ce ieşise să facă jogging luni dimineaţă, Vitali Şişov a fost găsit spânzurat marţi într-un parc din Kiev, nu departe de reşedinţa sa, potrivit poliţiei ucrainene, care a deschis o anchetă pentru „crimă cu premeditare” şi care a spus că ia în calcul toate pistele.

Una dintre variantele examinate este cea privind „crimă camuflată în sinucidere”, a adăugat poliţia.

Citește și: Primarul penal Piedone Popescu, limbaj golănesc, pe Facebook, împotriva unui critic

Mişcarea de contestare de o amploare nemaiîntâlnită în Belarus după alegerile prezidenţiale controversate din august 2020 a fost înăbuşită prin arestări masive, exiluri forţate ale opozanţilor, precum şi interzicerea mai multor organizaţii neguvernamentale şi media independente de către regimul de la Minsk.

Numeroşi belaruşi au fugit din ţara lor, adeseori în Ucraina, Polonia şi Lituania pe fondul represiunii brutale a oricărei disidenţe în această fostă republică sovietică, situată între Rusia şi UE şi condusă cu o mână de fier din 1994 de către preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Regimul său este de asemenea acuzat de deturnarea în luna mai a unui avion de linie Ryanair, sub pretextul unei alerte cu bombă la bord, pentru a-l aresta pe disidentul Roman Protasevici.

Cazul lui Vitali Şişov intervine la o zi după incidentul cu atleta belarusă Kristina Tsimanuskaia, care a declarat că a fost constrânsă să se retragă de la Jocurile olimpice de la Tokyo şi ameninţată cu repatrierea forţată pentru că exprimase critici la adresa federaţiei sale pe reţelele de socializare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te