Lista tuturor submarinelor care au dispărut în "adâncurile întunecate ale morții" în ultimul secol

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.06.2023 - 14:50
Sursa foto: Profimedia Images

ARA San Juan și La Minerve sunt două dintre submarinele care au dispărut fără urmă în ultimul secol, însă tragedia cumplită petrecută în urmă cu câteva zile, în care au murit 5 persoane în adâncurile Atlanticului a readus problema siguranței subacvatice în prim plan.

SHARE

Joi, OceanGate a confirmat, printr-o declarație oficială, moartea celor cinci pasageri care se aflau la bordul submersibilului Titan.

Nava a coborât în apele Oceanului Atlantic pentru a vedea epava vasului RMS Titanic, unul dintre cele mai cunoscute transatlantice din istorie. Duminica trecută, comunicarea cu Titan a fost pierdută și, în ciuda eforturilor autorităților, nu s-a mai putut face nimic pentru a-i salva.

Lista tuturor submarinelor care au dispărut în "adâncurile întunecate ale morții" în ultimul secol

Această tragedie este ultima care se adaugă la lista disparițiilor de nave de mare adâncime. De-a lungul istoriei, în mai multe rânduri au avut loc accidente care au dus la scufundarea diferitelor submarine.

Iată care sunt submarinele care au dispărut în acest secol:

Submarinul ARA San Juan

În 2017, submarinul ARA San Juan, de fabricație germană, a avut o problemă electrică care a provocat un focar de incendiu. Acest lucru s-a întâmplat în momentul în care nava se îndrepta spre baza sa, situată pe coasta Atlanticului. Submarinul de 220 de metri lungime a încetat să mai comunice cu Marina argentiniană, căreia trebuia să îi raporteze, miercuri, 15 noiembrie 2017, potrivit National Geographic.

Citește și: Ce a produs implozia submersibilului Titan? OceanGate știa, dar ignora de problemele de securitate

Ei au pierdut contactul la doar opt ore după ce unul dintre cei mai importanți responsabili ai navei a raportat că un incendiu a izbucnit într-unul dintre compartimentele bateriei. Acest lucru s-ar fi datorat intrării de apă prin sistemul de ventilație. Nu s-a mai știut nimic despre această navă timp de un an, până la 17 noiembrie 2018, când a fost localizată la o adâncime de aproape 3.000 de metri. 44 de persoane și-au pierdut viața în acel accident.

Submarinul Kursk

Pe 12 august 2000, un submarin al marinei ruse numit Kursk a avut două explozii interne în timpul unui exercițiu militar în Marea Barents și s-a scufundat, luând viața a 118 persoane care se aflau la bordul navei. Acest submarin era mare, măsurând puțin peste 500 de picioare. S-au făcut eforturi mari pentru a salva persoanele blocate în interior, dar fără succes.

Citește și: Predicție înfiorătoare. Serialul "The Simpsons" a prezis acum 17 ani tragedia submersibilului Titan

Potrivit informațiilor oferite de El Tiempo, în ciuda faptului că submarinul a fost localizat în dimineața zilei de 13 august, cu posibilitatea de a salva 23 de persoane aflate încă în viață, până o săptămână mai târziu nu s-a dat undă verde pentru efectuarea operațiunilor internaționale de salvare. Cu timpul, s-a stabilit că o torpilă în stare proastă a fost cauza uneia dintre cele mai mari catastrofe maritime.

Lista submarinelor dispărute în secolul XX

Submarinul La Minerve

Acesta este probabil unul dintre cele mai celebre cazuri în ceea ce privește disparițiile de submarine. În ianuarie 1968, submarinul francez, care avea 52 de persoane la bord, s-a scufundat în doar patru minute în Marea Mediterană. Această navă, care cântărea 800 de tone și se putea scufunda până la o adâncime de 1.700 de metri, urma să efectueze exerciții în largul coastei Toulonului cu un avion Breguet Atlantic care plecase de la baza Nimes-Garons. Scopul lor era să afle care dintre cele două mijloace de transport va fi primul care îl va repera pe celălalt.

După ce a realizat primul contact la ora 7:19, abia după 18 minute, submarinul a început să aibă probleme din cauza stării mării și a confirmat dificultățile de comunicare. La opt minute după aceea, avionul a transmis că urma să anuleze ultima verificare radar care era programată pe agenda din acea zi. La ora 7:55, submarinul avea să trimită ultimul său mesaj, iar avionul, după ce a răspuns, nu a mai primit niciun răspuns.

După ce căutările au început la 28 ianuarie 1968, acestea s-au oprit la 2 februarie a aceluiași an. Un an mai târziu, s-a încercat din nou căutarea timp de 13 zile, dar cazul a fost în cele din urmă închis și clasificat. A trebuit să treacă o jumătate de secol pentru a se mai avea vești despre submarin. În 2018, O echipă franceză a găsit La Minerve, care se afla la 7.800 de metri adâncime și la 27 de mile în largul coastei Toulon.

Submarinul USS Scorpion

Tot în 1968, submarinul USS Scorpion s-a scufundat. Nava participase la misiuni atât pentru Statele Unite, cât și pentru NATO, din 1961 până în momentul în care a dispărut. Aceasta era o navă de atac și a fost lansată la apă la 19 decembrie 1959. În momentul în care s-a scufundat, submarinul cu propulsie nucleară avea 99 de oameni la bord și a fost văzut ultima dată în Atlanticul de Nord.

USS Scorpion, care a fost unul dintre cele patru submarine nucleare care au dispărut pe mare, a fost localizat doar cinci luni mai târziu. Acesta se afla la o adâncime de 3.000 de metri, iar motivele scufundării sale nu au fost încă pe deplin clarificate, ceea ce face ca dispariția sa să rămână un mister.

Submarinul U-3523

Acesta este un alt caz dintre cele mai șocante. U-3523, un submarin german, a fost scufundat la 6 mai 1945 de avionul B24 Liberator în strâmtoarea Skagerrak. Dispariția sa, după cum subliniază TV Azteca, a declanșat o multitudine de zvonuri, alimentând astfel teoria conspirației care indica faptul că liderul german din 1945, ar fi putut să se refugieze în America de Sud după înfrângerea sa în cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, după numeroase investigații de-a lungul anilor, acest submarin misterios a fost localizat în aprilie 2018 în nordul Danemarcei. Datorită acestei evoluții, zvonurile conform cărora liderul german din 1945 ar fi fugit departe de continentul european după căderea Germaniei în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial au fost înlăturate, potrivit as.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te