Linia electrică de la centrala nucleară Zaporojie este avariată în urma bombardamentelor rusești

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.03.2022 - 15:03
Linia electrică de la centrala nucleară Zaporojie este avariată în urma bombardamentelor rusești/FOTO: Twitter/pravda

Ca urmare a bombardamentelor invadatorilor ruși din 16 martie, linia de transmisie de înaltă tensiune a Centralei Nucleare Zaporojie a fost avariată.

SHARE

Capacitatea a două unități de energie electrică în funcțiune ale centralei ZNPP a fost apoi redusă, transmite Pravda.

"La 16 martie 2022, ca urmare a bombardamentelor inamice, a fost avariată linia de transmisie de înaltă tensiune a Centralei Nucleare Zaporojie - Kakhovka 750 kV, prin care este furnizată energie electrică de la ZNPP.
Astfel, din cele patru linii de înaltă tensiune, doar una rămâne operațională. Ca urmare, capacitatea celor două unități ZNPP în funcțiune a trebuit să fie redusă.

În prezent, este imposibil să se repare linia, deoarece în zona avariată continuă luptele active.

Centrala nucleară Zaporizhzhia și orașul Energodar au fost capturate și se află sub controlul trupelor rusești de 13 zile. Rușii continuă să detoneze pe teritoriul centralei obuze și mine care nu au explodat în timpul bombardamentelor. Ei fac acest lucru mai ales direct acolo unde localizează acele obuze și mine, adică oriunde pe teritoriul stațiunii."

Compania a declarat că toate cele 6 unități de putere ale centralei nucleare Zaporojie sunt deservite de personal ucrainean și că personalul de schimb are posibilitatea de a se roti.

Citește și: DOCUMENT Gigantul TMK, controlat de ruși, cere Guvernului României să fie scos de sub sancțiuni

Deși, în mod oficial, rușii nu au intervenit în activitatea centralei nucleare, "totuși, personalul este obligat să convină toate deciziile tehnice cu comandantul invadatorilor".

"Angajații centralei sunt supuși unei puternice presiuni psihologice din partea ocupanților. Tot personalul este atent verificat la sosirea la stație de către teroriști înarmați. Ca urmare, siguranța nucleară și a radiațiilor este amenințată", atransmite Energoatom.

Citește și: O unitate întreagă a Armatei Ruse a fugit rușinos din luptă, abandonându-și blindatele și tunurile

Din cauza blocadei de facto de la Energodar, continuă problemele legate de lipsa de combustibil, alimente și medicamente esențiale.

"Nivelurile de radiații, siguranța împotriva incendiilor și condițiile de mediu în siturile industriale ale centralelor nucleare și în teritoriile adiacente nu s-au schimbat și se încadrează în standardele actuale.

Echipamentele principale ale compartimentelor reactoarelor unităților de putere, spațiile și clădirile centralelor nucleare, perimetrele zonelor protejate și teritoriile adiacente, precum și instalațiile centralei nucleare deosebit de importante din afara zonelor lor protejate se află sub supraveghere și control strict", se arată în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te