Liderul Dubaiului a folosit programul Pegasus ca să-și spioneze fosta nevastă și pe avocații ei

DE Adina Mutăr | 09.10.2021 - 16:58
Mohammed bin Rashid al-Maktoum și soția sa, Haya/foto: daily sabah

Conducătorul Dubaiului, șeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, a ordonat utilizarea programului Pegasus al companiei israeliene NSO pentru a pirata telefoanele fostei sale soții și ale avocaților acesteia.

SHARE

Șeicul a recurs la aceste metode „ca parte a unei campanii susținute de intimidare și amenințare în timpul luptei pentru custodia copiilor” , a decis Înalta Curte a Angliei.

Mohammed a folosit software-ul sofisticat - dezvoltat de NSO pentru ca statele să contracareze riscurile de securitate națională - pentru a pirata telefoanele prințesei Haya bint al-Hussein, fosta soție, sora vitregă a regelui Iordaniei, Abdullah. Totodată, programul a fost folosit și pentru spionarea telefoaneloravocaților ei și ale prietenilor.

Oamenii șeicului au încercat să cumpere un conac lângă cel al prințesei Haya, în apropierea capitalei britanice, „acțiune intimidantă” pe care instanța a descris-o ca „intimidantă”.

Ultimele hotărâri vin la 19 luni după ce instanța a concluzionat că Mohammed a răpit două dintre fiicele sale, le-a maltratat și le-a ținut captive împotriva voinței lor.

„Constatările reprezintă un abuz total de încredere și într-adevăr un abuz de putere într-o măsură semnificativă", a declarat judecătorul Andrew McFarlane, președintele Diviziei Familiei din Anglia și Țara Galilor.

McFarlane a decis să dea copiii în custodia mamei. 

NSO și-a anulat contractul cu EAU, au declarat avocații prințesei Haya. Firma israeliană a declarat că a luat măsuri după ce a primit dovezi ale „utilizării greșite” a programului Pegasus.

Citește și

Lafarge a pierdut procesul. Rămâne cu acuzația de finanțare a ISIS în Siria

Rusia a înregistrat un nou record de decese zilnice asociate COVID-19


Mohammed, în vârstă de 72 de ani, și Haya, în vârstă de 47 de ani, au fost implicați într-o luptă lungă și costisitoare de custodie, de când soția a fugit în Marea Britanie împreună cu doi copii ai lor, Jalila, de 13 ani și Zayed, de 9 ani, temându-se pentru siguranța ei, pe fondul suspiciunilor că ar fi avut o aventură cu unul dintre bodyguarzii ei britanici.

Printre cei vizați de hacking a fost avocata lui Haya, Fiona Shackleton, un membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie, care l-a reprezentat pe moștenitorul tronului britanic, prințul Charles, în divorțul de prima sa soție, prințesa Diana.

Cherie Blair, soția fostului prim-ministru britanic Tony Blair, de asemenea avocat, a atenționat-o în august pe Haya și avocata ei că sunt interceptate.

Cherie Blair a lucrat și consilier extern pentru NSO.

Un expert cibernetic de la Citizen Lab, al Universității din Toronto, care cercetează supravegherea digitală, i-a alertat pe avocații prințesei Haya că telefoanele lor sunt piratate. 

Șeicul a negat acuzațiile de piratare, iar avocații săi au susținut că alte țări din Orientul Mijlociu ar fi putut fi de vină.

„Am negat întotdeauna acuzațiile făcute împotriva mea și continuu să fac acest lucru. Aceste chestiuni privesc operațiuni presupuse ale securității statului", a declarat Mohammed. 

„Nici Emiratul Dubai, nici Emiratele Arabe Unite nu sunt părți la aceste proceduri și nu au participat la ședința Curții. Prin urmare, constatările se bazează inevitabil pe o imagine incompletă. Constatările s-au bazat pe dovezi care nu mi-au fost dezvăluite nici mie, nici consilierilor mei. Prin urmare, susțin că acestea au fost făcute într-o manieră nedreaptă", se menționează în comunicat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te