Liderii UE au ajuns la un compromis în problema migrației

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.06.2018 - 13:13

Statele membtre UE vor înființa pe teritoriul lor, în mod voluntar, ”centre controlate” destinate migranților salvați de pe mare și vor deschide astfel de locații și în afara Europei, informează AFP.

SHARE

În plus, migranții eligibili să obțină protecţie internaţională vor fi distribuiți între statele membre, care îi vor prelua voluntar. 

Acesta este compromisul la care au ajuns vineri dimineața, după mai bine de 12 ore de negocieri, liderii de state și de guverne, reuniți, la Buruxelles, într-un summit al Consiliului European dedicat problemei migrației. 

Succes italian

Acorul la care s-a ajuns este un succes pentru Italia, țară care a amenințat cu blocarea summitului prin veto, dacă celelalte state-membre nu acceptă să împartă responsabilitățile privind migrația, fenomen care amenință să ducă la disoluția Uniunii Europene. 

"Acest Consiliu European înseamnă naşterea unei Europe mai responsabile şi mai solidare. Italia nu mai este singură", a declarat premierul italian,  Giuseppe Conte, al cărui partid populist a blocat accesul în porturile italiene a două nave de salvare cu migranţi și a cerut revizuirea în profunzime a politicii UE privind migraţia.

Reacții la cald

Cancelarul german Angela Merkel a salutat acordul, precizând că, deși UE trebuie să depună eforturi consistente pentru a ajunge la un sistem de azil unic, este "optimistă după ziua de astăzi că putem continua cu adevărat această muncă".

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a afirmat că acordul îi va permite Uniunii Europene să îşi protejeze mai bine graniţele deoarece, pentru prima dată, face posibilă crearea de centre pentru migranţi în afara blocului comunitar.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat acordul, spunând că este ”o soluţie europeană” şi ”fructul unei munci comune„. El a mai afirmat că înţelegerea este mai bună decât soluţiile naţionale individuale, care nu ar fi fost obţinute oricum.

Suplimentare de fonduri

Statele-membre au decis, de asemenea, să acorde un ajutor suplimentar de 500 de milioane de euro pentru a sprijini ţările africane şi să deblocheze o a doua tranşă de 3 miliarde de euro pentru Turcia, în baza acordului din 2016 care a ajutat la limitarea afluxului de refugiaţi şi migranţi spre Europa. 

-------------------------

Foto: Guliver/ Getty Images

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.