Freddie Mercury ar fi avut 77 ani. Îi lasă jumătate din avere iubitei din tinerețe. Moare la 45 ani

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.09.2023 - 23:51
Freddie Mercury - Foto: Profimedia Images
Freddie Mercury - Foto: Profimedia Images
Freddie Mercury - Foto: Profimedia Images

„Nu mă aştept să ajung la bătrâneţe. Mi-e totuna ce va fi. Ar fi plicticos să trăiesc până la şaptezeci de ani“, declara cel care a trăit în 45 de ani cât alţii în zece vieţi. Freddie Mercury, avea să împlinească 77 de ani astăzi, dacă nu s-ar fi dus însă, prea devreme.

SHARE

Plictiseala e cea mai grea boală a lu­mii“, spunea el. Şi s-ar putea spune că Freddie a murit bolnav de-atâta goană după anti-plictiseală. Freddie ar fi împlini astăzi 77 de ani, însă a plecat devreme, la 45 de ani. Astăzi ne amintim de cel ce a fost odată o adevărată stea a muzicii.

De la lucrul ca manipulator de bagaje la aeroportul Heathrow până la ascunderea diagnosticului său HIV de public până chiar înainte de moartea sa, viața lui Mercury a fost plină de aventură, publicitate și, poate, mai presus de toate, o dualitate clară.

Viața lui Freddie, un adevărat carusel 

Solistul Queen Freddie Mercury a fost un scriitor prolific, un empatic introvertit și un muzician iconic. Trupa sa se numără printre cele mai de succes din lume din toate timpurile, cu vânzări record de 300 de milioane în întreaga lume.

Cursa de două nopți a lui Queen pe stadionul Wembley din Londra în '86 este încă percepută universal ca fiind printre cele mai de neuitat evenimente rock live din istorie.

Citește și: Cine este actorul român care l-a interpretat pe Vlad Țepeș în cea mai nouă producție Netflix: Inedit

Pentru a sărbători viața uriașă a lui Mercury, Stacker a întocmit o listă de 25 de elemente din biografia sa pe care mulți fani nu le cunosc. De la lucrul ca manipulator de bagaje la aeroportul Heathrow până la ascunderea diagnosticului său HIV de public până chiar înainte de moartea sa, viața lui Mercury a fost plină de aventură, publicitate și, poate, mai presus de toate, o dualitate clară. Era atât extravagant, cât și timid; deschis și extrem de privat.

A avut două relații remarcabile, una cu Mary Austin și una cu Jim Hutton, ambele complicate și ambele de lungă durată. Hutton a fost cu Mercur timp de șapte ani înainte de moartea stelei; Austin, prima relație serioasă a lui Mercury, i s-a spus de muzician unde să-și îngroape cenușa.

Însă haideți să le luăm pe rând. 

Freddie Mercury s-a născut Farrokh Bulsara în 1946 pe insula Zanzibar din Tanzania. Părinții săi, Bomi și Jer Bulsara, erau parsi și practicau zoroastrismul, cea mai veche religie monoteistă din lume. Mercury avea o soră mai mică, Kashmira Cooke.

Părinții lui Mercury l-au trimis la o școală privată din India din 1955 până în 1963. Familia sa s-a mutat în Middlesex, Anglia, în 1964. Până în 1966, tânărul Mercury a început studiile la Ealing Art College. A absolvit în 1969.

Colecționar de timbre, își formează prima trupă la 12 ani

Colecția extinsă de timbre a lui Mercur este găzduită permanent la Muzeul Poștal din Londra, care a cumpărat colecția în 1993, iar veniturile merg către organizația de caritate HIV/SIDA Mercury Phoenix Trust, care a început în onoarea sa. Colecția lui Mercury a început când avea în jur de 9 ani și locuia în Zanzibar. Colecția a fost expusă în toată lumea.

Mercury, în vârstă de 12 ani, a format trupa The Hectics în martie 1959. Grupul de adolescenți a acoperit melodii rock 'n' roll clasice la o varietate de evenimente școlare până în 1962. Mercury a cântat la pian în trupă.

Una dintre celebrele legende ale rock-n-roll-ului este cea a lui David Bowie și Freddie Mercury întâlniți în timp ce Mercury era încă înscris la Ealing Art College. Se pare că Bowie a avut un concert la prânz la școală, iar Mercury s-a oferit să transporte echipament muzical.

La acea vreme, Mercury încerca cu seriozitate să se introducă în scena muzicală și era cunoscut pentru cântarea la pian la școală sau pentru că apărea în pub-urile din oraș când existau trupe rezervate. Cei doi s-au întâlnit din nou luni mai târziu, după ce „Space Oddity” a apărut și i-a câștigat notorietatea lui Bowie; era în Kensington Market și a găsit o pereche de cizme în taraba pe care Mercury lucra. Bowie nu-și putea permite; Se pare că Mercur i-a dat interpretului.

Mercury a absolvit Ealing Art College în 1969 cu o diplomă în artă și design. Doisprezece ani mai târziu, perechea s-a conectat pentru „Under Pressure” din 1981.

Prima dragoste nu se uită niciodată

Pe lângă faptul că se apropia de David Bowie în 1969, Mercury a cunoscut-o pe Mary Austin cam în aceeași perioadă. Tânărul cuplu a fost împreună de ani de zile până când Mercury a mărturisit că este interesat de bărbați.

El a venit la Austin ca bisexual, la care ea a spus că a răspuns cu „Cred că ești gay”. Cei doi s-au despărțit în cele din urmă în 1976, dar au rămas extrem de apropiați; Mercury a scris balada „Love of My Life” pentru ea.

Mercury și-a petrecut ultimul timp la Ealing stând în jurul membrilor unei trupe rock numită Smile, formată din chitaristul Brian May, bateristul Roger Taylor și basistul Tim Staffell. În 1970, Staffell a părăsit grupul, iar Mercury a devenit solistul.

La începutul anului 1971, basistul John Deacon s-a alăturat trupei, iar grupul format din patru a jucat primul spectacol în acel an. Grupul s-a luptat să atragă interesul caselor de discuri; Primul album al lui Queen --intitulat Queen - a apărut la doi ani după aceea și a prezentat clasicele „Keep Yourself Alive” și „Seven Seas of Rhye”.

Cam în aceeași perioadă în care Queen s-a reunit, Farrokh Bulsara și-a schimbat oficial numele în Freddie Mercury. De ani de zile, oamenii au scris greșit prenumele lui ca Freddy.

Piesa scrisă în 10 minute și compoziția creată alături de Michael Jackson

Mercury a susținut că a scris celebra piesă Queen „Crazy Little Thing Called Love” în timp ce făcea baie la un hotel, având un pian târât înăuntru pentru a putea scoate compoziția. Cântărețul i-a spus ulterior lui Melody Maker că melodia i-a luat mai puțin de 10 minute să scrie.

Mercury în 1983 a înregistrat câteva piese cu Michael Jackson la studioul de acasă al lui Jackson. Doar unul dintre duete — „State of Shock” — a fost lansat în cele din urmă în 1984. Sesiunile au fost o legendă, ambii bărbați plângându-se unul de celălalt: Mercury că Jackson și-a adus lama în studio și Jackson despre Mercur care consuma droguri.

În memoriile sale din 2013, The Power of Positive Drinking, actrița Cleo Rocos intră în detalii despre legendara prietenie dintre Mercury și Prințesa Diana, care se presupune că împărtășește o dragoste pentru Fetele de Aur. Rocos continuă să spună o poveste despre cei doi mergând la club într-o noapte din anii '80.

Potrivit legendei celebrităților, Mercury a îmbrăcat-o pe Diana și a adus-o în faimoasa Royal Vauxhall Tavern nedetectată pentru o ieșire. Dacă cei doi erau de fapt prieteni apropiați, rămâne un mister.

Boala care i-a adus sfârșitul. Are ultimul turneu cu câțiva ani înainte de moarte

Turneul final al Queen a adus cu sine cursa de neuitat de două nopți pe stadionul Wembley pe 11 și 12 iulie 1986. Ecranul atârnat deasupra scenei era cel mai mare din Europa la acea vreme. Recordul de la acel spectacol live a fost de cinci ori de platină.

Cea mai îndelungată relaţie a avut-o cu Jim Hutton, care a fost frizerul lui personal. El i-a fost alături în ultimii şase ani din viaţă. Dar interesant e că, potrivit testamentu­lui, Freddie i-a lăsat acestuia doar 500.000 de lire sterline şi o bucată de pământ.

Marele paradox al lui Mercury a fost că şi-a lăsat mai toată averea... unei femei: Mary Austin, prietena lui de-o viaţă, cea cu care a format un cuplu vre­me de aproape şapte ani, de pe la începutul anilor ’70.

Alte surse vorbesc de faptul că „Persoana căreia Freddie Mercury i-a lăsat jumătate din averea sa în momentul în care a murit se numea Mary Austin, pe care Mercury o considera soția sa de drept”, potrivit grunge.com

Ea e motivul pentru care mulţi l-au etichetat pe Freddie drept bisexual. După despărţire, Mary i-a rămas cea mai apropi­ată persoană, cântăreţul spunând că ea e singura fiinţă pe care a iubit-o cu adevărat şi cu care s-ar fi căsătorit...

Nu a vrut milă din partea publicului. A trăit nobil până la final

Freddie a trăit o viață de excese ca un adevărat star rock și nu a avut niciun fel de scrupule. Dar după ce a fost diagnosticat cu SIDA în 1987, a pus, în mod normal, pauză. De atunci, s-a dedicat muzicii, înregistrând capodopere știind că nu mai are mult de trăit.

Roger Taylor vorbește despre alegerea iubitului său coleg de trupă de a lupta în privat împotriva SIDA până la moartea sa în noul documentar:

"A anunțat înainte de a muri că are boala, dar nu a vrut să fie obiectul milei publice și în 24 de ore a dispărut. Probabil că a fost o sincronizare perfectă. O mișcare al naibii de bună, cred eu."

Într-un interviu, Freddie a spus: „Nu mă gândesc cu adevărat la moarte. Când voi fi mort, își vor aminti de mine?"", a spus el. "Depinde de ei. Când voi fi mort, cui îi pasă? Mie nu-mi pasă".

18 februarie 1990 s-a dovedit a fi o zi emoționantă din mai multe motive. A fost ultima apariție publică oficială a solistului trupei Queen, Freddie Mercury, la cea de-a 11-a ediție a Brit Awards, la Earls Court.

În privat, ceilalți membri ai trupei Queen erau conștienți de faptul că enigmaticul lor coleg de trupă și prieten era grav bolnav, dar acest lucru nu era de notorietate publică la acel moment. Sursa AICI

În februarie 1990, Queen a apărut pentru a accepta premiul "Outstanding Contribution to British Music". Freddie Mercury a apărut destul de slab și ciudat de tăcut.

Citește și: Ultimele zile din viața lui Freddie Mercury. Renunță la medicamente când știe că bătălia e pierdută

Brian May a vorbit în numele Queen în acea seară, mulțumindu-le britanicilor pentru introducerea făcută de co-fondatorul Chrysalis, Terry Ellis, și pentru un videoclip de prezentare cu David Bowie, Phil Collins și alții.

Aceasta avea să se dovedească a fi ultima apariție publică a lui Freddie, care s-a aplecat pentru scurt timp spre microfon pentru a spune: "Mulțumesc... noapte bună".

Colegii aveau să mărturisească faptul că, în ultimele zile ale vieții, Freddie a cerut să cânte orice pentru ca vocea sa să rămână imprimată cât mai mult. „Apoi, veți găsi cum să o folosiți”

Ultimele cuvinte pe patul de moarte

Jim a scris: „Știam că sfârșitul este foarte aproape. În noaptea aceea am avut grijă deosebită de el. M-am pus în pat lângă el. Trebuia doar să-mi dea un cot ușor și m-aș fi trezit dacă voia orice.”

În dimineața zilei de 24 noiembrie, Freddie s-a trezit la 6 dimineața și a rostit ultimele sale două cuvinte: „Pipi, pipi”.

După ce l-a ajutat pe Freddie să ajungă la toaletă, Jim l-a dus înapoi în pat. Dar în timp ce l-a așezat, a auzit un „trosc asurzitor”.

„Părea că unul dintre oasele lui Freddie se rupea, trosnind ca ramura unui copac. A țipat de durere și a intrat într-o convulsie”, a spus Jim despre scenele sfâșietoare.

Când Freddie a adormit, doctorul a sosit și a rămas cu el toată după-amiaza și până seara.

Imediat ce a plecat, Jim s-a dus să fie alături de Freddie, care a spus că are nevoie de toaletă. Nesigur de cum îl va căra după evenimentele îngrozitoare de dimineață, Jim a mers să caute ajutor.

Dar când s-a întors, a spus că Freddie nu a mai putut să se țină. În timp ce a schimbat cearșafurile și și-a pus partenerul în haine curate, Freddie a făcut ultima sa mișcare înainte de a muri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te