Lavrov acuză din nou Occidentul și aliații săi că au provocat invazia Rusiei în Ucraina

DE Daniel Toșa | 15.11.2022 - 14:04
Lavrov acuză din nou Occidentul și aliații săi că au provocat invazia Rusiei în Ucraina - FOTO: Profimedia

Occidentul și aliații săi au provocat acțiunile Rusiei în Ucraina, și nu invers, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, folosind o justificare cunoscută pentru invazia Moscovei.

SHARE

"Cu cât vorbesc mai mult (Occidentul și aliații) despre o agresiune neprovocată, cu atât mai multă lume este convinsă că a fost provocată de ei", a declarat Lavrov reporterilor în marja summitului G20 de la Bali, marți.

"Și nu este o agresiune, este o operațiune de apărare a intereselor legitime ale securității rusești din cauza amenințărilor la granițele Rusiei și de apărare a populației rusești din Donbas", a adăugat el, folosind una dintre liniile de propagandă obișnuite ale Kremlinului.

Lavrov a acuzat, de asemenea, NATO și Uniunea Europeană că se amestecă în războiul din Ucraina.

"Cred că NATO și Uniunea Europeană participă de mult timp la un război hibrid în Ucraina, la un conflict hibrid, cu livrările lor de arme și cu antrenarea militarilor și ajutând cu o mare cantitate de informații, ajutând la stabilirea țintelor", a spus el.

Citește și: VIDEO Fost ambasador SUA: Nu înțeleg de ce România nu redeschide mine și nu exploatează metale rare

În ciuda faptului că s-a pronunțat împotriva Occidentului, Lavrov a declarat, de asemenea, reporterilor că a vorbit cu președintele Franței, Emmanuel Macron, susținând că liderul francez i-a spus lui Lavrov că vrea să continue să vorbească cu președintele rus.

"Am vorbit cu președintele Macron și acesta mi-a confirmat intenția de a continua contactele cu președintele Vladimir Putin, pentru a căuta acorduri care să permită o rezolvare a situației", a declarat Lavrov.

Citește și: Putin anunță că nu vrea pace. Lavrov, aflat în Bali, la summit-ul G20, era să facă infarct

"I-am reamintit, așa cum am spus, că toate problemele sunt de partea ucraineană, din cauza refuzului lor categoric al oricăror negocieri", a adăugat el. "Ei pun condiții care sunt în mod clar nerealiste și neconforme cu situația".

În octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret care exclude în mod oficial posibilitatea unor negocieri cu Putin. Acesta a fost datat în ziua în care Putin a anunțat că va anexa Kherson, Zaporojie și republicile populare Donețk și Luhansk - încălcând astfel dreptul internațional.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, Zelenski a declarat pentru Christiane Amanpour, prezentatoarea internațională principală a CNN, că nu a exclus complet negocierile de pace cu omologul său de la Moscova.

"Nu am închis ușa. Am spus că am fi gata să discutăm cu Rusia - dar cu o altă Rusie. Una care este cu adevărat pregătită pentru pace. Una care este pregătită să recunoască faptul că sunt ocupanți... Trebuie să returneze totul. Pământ, drepturi, libertate, bani. Și, cel mai important, dreptate.

"Și până acum, nu am auzit astfel de declarații din partea Federației Ruse - nici din partea lui Putin, nici din partea altcuiva."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te