Kremlinul sprijină acţiunile brutale ale poliţiei ruse în timpul manifestaţiilor paşnice

DE Miruna Moldoveanu | 01.02.2021 - 16:35
Sute de ruși au fost arestați în timpul protestelor pro-Navalnîi/FOTO: Getty

Kremlinul şi-a exprimat luni sprijinul faţă de acţiunile poliţiei ruse în timpul manifestaţiilor paşnice desfăşurate duminică în peste 140 de oraşe din Federaţia Rusă în cursul cărora cel puţin 5.414 persoane au fost arestate, potrivit EFE și Interfax, citate de Agerpres.

SHARE

Kremlinul a afirmat prin vocea purtătorului său de cuvânt Dmitri Peskov că s-au luat măsuri împotriva unor persoane care au încălcat legea, pe motiv că manifestaţiile nu au fost autorizate în prealabil de către autorităţi, potrivit EFE şi Interfax.

„Este vorba de manifestaţii ilegale. În mod firesc, poliţia ia măsuri împotriva participanţilor la demonstraţii ilegale”, a declarat Peskov, citat de Interfax, adăugând că la marşurile din urmă cu o zi au participat destui „huligani şi provocatori cu un comportament mai mult sau mai puţin agresiv faţă de oamenii legii, ceea ce este inacceptabil”.

„Prin urmare, poliţia a acţionat şi a luat măsuri”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a exclus un „dialog cu huliganii şi provocatorii, împotriva cărora trebuie aplicată legea cu severitate”.

Principalul argument al Kremlinului este că manifestaţiile nu au fost autorizate în prealabil, deci ele sunt ilegale, astfel poliţia are mână liberă să acţioneze împotriva celor care încalcă legea.

Marşuri paşnice în sprijinul lui Navalnîi au avut loc duminică în numeroase oraşe din Rusia, începând de la Vladivostok (Extremul Orient rus) şi Novosibirsk (Siberia) până la Ekaterinburg (Ural), Sankt-Petersburg (nord-vest) şi Moscova, centrul puterii ruse. Numeroşi comentatori ruşi au subliniat că sprijinirea lui Navalnîi a fost doar un pretext, în multe locuri oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de actuala putere rusă.

Peste tot în ţară, au putut fi văzute scene de arestări cu utilizare excesivă a forţei, în pofida caracterului paşnic al protestelor. Mai multe persoane au fost rănite.

Reprimarea protestelor a fost deosebit de violentă la Sankt-Petersburg, unde forţele antirevoltă au recurs la lovituri cu bastoane, gaze lacrimogene şi la bastoane cu şocuri electrice, arestând cel puţin 1205 manifestanţi paşnici în oraşul de pe Neva.

Potrivit organizaţiei OVD-info, specializată în monitorizarea arestărilor în timpul manifestaţiilor, cel puţin 82 de jurnalişti figurează printre cele circa 5.400 de persoane reţinute, aspect pe care purtătorul de cuvânt al Kremlinului a încercat să-l minimalizeze.

„Fiţi de acord că nu este vorba despre ceva cu caracter de masă, orice evaluări generalizatoare nu sunt adecvate aici”, a declarat Peskov, întrebat despre arestarea brutală a jurnaliştilor în timpul exercitării profesiei lor.

În cursul manifestaţiilor de duminică au fost arestaţi jurnalişti chiar dacă purtau veste galbene cu înscrisul 'Presa' pentru a putea fi identificaţi de către forţele de ordine, notează EFE.

Comentând o remarcă potrivit căreia jurnaliştii se aflau la proteste pentru a-şi exercita profesia şi nu pentru a-şi exprima poziţia, Peskov a reiterat că nu trebuie făcute generalizări, ci examinat fiecare caz în parte. 'În general, jurnaliştii au putut să lucreze absolut normal, erau în veste (galbene) şi nimeni nu i-a deranjat', a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Interfax, în răspăr cu numărul mare de jurnalişti reţinuţi duminică.

Atât Uniunea Europeană, cât şi SUA au condamnat utilizarea excesivă a forţei la protestele de duminică în Rusia. Înaltul reprezentant pentru politica externă şi de securitate a UE, Josep Borrell, a deplâns duminică arestările şi utilizarea 'disproporţionată' a forţei împotriva protestatarilor paşnici, la fel şi secretarul de stat american, Antony Blinken, care a condamnat într-un tweet 'utilizarea permanentă (...) de tactici dure' de către autorităţile ruse, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te