Kremlinul își exprimă îngrijorarea după ce explozii au lovit o regiune separatistă din Moldova

DE Daniel Toșa | 26.04.2022 - 14:23
Kremlinul își exprimă îngrijorarea după ce explozii au lovit o regiune separatistă din Moldova/FOTO: Twitter/Alfons López Tena
Kremlinul își exprimă îngrijorarea după ce explozii au lovit o regiune separatistă din Moldova/FOTO: Twitter/Alfons López Tena

Kremlinul și-a exprimat îngrijorarea după ce două explozii au avariat stâlpi de radio din epoca sovietică în regiunea separatistă Transnistria, unde autoritățile au declarat că o unitate militară a fost, de asemenea, vizată.

SHARE

Autoritățile moldovenești sunt sensibile la orice semn de creștere a tensiunilor în Transnistria, o fâșie de pământ nerecunoscută și susținută de Moscova care se învecinează cu sud-vestul Ucrainei, mai ales de când Rusia a invadat Ucraina.

Rusia are trupe bazate permanent în Transnistria de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Kievul se teme că regiunea ar putea fi folosită ca rampă de lansare pentru noi atacuri asupra Ucrainei. 

"În dimineața zilei de 26 aprilie, la primele ore ale dimineții, două explozii au avut loc în satul Maiac, districtul Grigoriopol: prima la ora 6:40 și a doua la 7:05", a declarat Ministerul de Interne din Transnistria.

Citește și: Turcia se opune unor baze NATO în regiunea Mării Negre și cere României și Bulgariei să nu acționeze

Niciun locuitor nu a fost rănit, dar două antene radio care emiteau radioul rusesc au fost puse la pământ, a precizat acesta. Separat, Consiliul de Securitate al Transnistriei a raportat un "atac terorist" asupra unei unități militare din apropierea orașului Tiraspol, a relatat agenția rusă de știri TASS. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că știrea este un motiv de îngrijorare serioasă și că Moscova urmărește evenimentele îndeaproape.

Citește și: Predicția oamenilor de știință: Lumea va rămâne fără mâncare în 27 de ani 

Biroul președintelui nerecunoscut al Transnistriei a ordonat ridicarea nivelului de amenințare teroristă la roșu și a declarat că vor fi înființate puncte de control la intrările în orașele din regiune. Toate vehiculele care intră noaptea vor fi verificate, a precizat acesta.

Incidentele au avut loc după o serie de explozii care, potrivit televiziunilor locale, au lovit luni ministerul transnistrean al securității de stat din capitala regională, Tiraspol. Oficialii locali au declarat că clădirea a fost atacată de atacatori necunoscuți cu lansatoare de grenade. 

Săptămâna trecută, un oficial militar rus de rang înalt a declarat că cea de-a doua fază a ceea ce Rusia numește "operațiunea sa militară specială" include un plan de preluare a controlului total asupra sudului Ucrainei și de îmbunătățire a accesului său la Transnistria.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te