Kosovo, în pragul unui conflict armat. Misiunea de menținere a păcii KFOR și-a suplimentat trupele

DE Elena Andrei | Actualizat: 23.12.2022 - 11:02
Kosovo, în pragul unui conflict armat/oto: defensenews

Situația din Kosovo este "în pragul conflictelor armate", a declarat miercuri premierul sârb, Ana Brnabic, pe fondul tensiunilor tot mai mari din nordul instabil al fostei provincii sârbe.

SHARE

„Trebuie să dăm tot ce avem mai bun, cu toții împreună, pentru a încerca să menținem pacea. Suntem într-adevăr în pragul unor conflicte armate, datorită acțiunilor unilaterale ale Pristinei", a declarat Brnabic în timpul unei întâlniri cu ONG-urile sârbe.

Kosovo, cu majoritate etnică albaneză, și-a declarat independența în 2008, dar Belgradul nu o recunoaște.

Sute de etnici sârbi, indignați de arestarea unui fost ofițer de poliție, au instalat, la 10 decembrie, baraje rutiere în nordul Kosovo, majoritar sârb, care au paralizat traficul prin două puncte de trecere a frontierei cu Serbia.

La doar câteva ore după ce baricadele au fost ridicate, poliția a declarat că a suferit trei atacuri succesive cu arme de foc pe unul dintre drumurile care duc la graniță.

Polițiștii Uniunii Europene desfășurați în regiune în cadrul misiunii EULEX de sprijinire a statului de drept au declarat că au fost, de asemenea, ținta unei grenade paralizante, dar niciun ofițer nu a fost rănit.

Săptămâna trecută, Belgradul a cerut forțelor de menținere a păcii conduse de NATO în Kosovo (KFOR) să permită întoarcerea militarilor și polițiștilor sârbi în „provincia sa separatistă”, însă președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că este "aproape sigur că acest lucru nu va fi acceptat".

Tensiunile au crescut după ce Kosovo a programat alegeri locale în municipalitățile cu majoritate sârbă pentru 18 decembrie, iar principalul partid politic sârb a declarat că va organiza un boicot.

La scurt timp după instalarea baricadelor, președintele kosovar Vjosa Osmani a anunțat că alegerile vor fi amânate până în aprilie.

Tensiunile rămân ridicate din cauza unui vid de securitate după ce sârbii locali au demisionat colectiv din funcțiile oficiale în semn de protest față de decizia Kosovo de a înlocui plăcuțele de înmatriculare auto emise de Belgrad cu cele de la Pristina.

KFOR a desfășurat "trupe și patrule suplimentare" în nordul Kosovo în această săptămână, adăugând că și-a consolidat prezența în regiune din octombrie.

"KFOR are capacitatea deplină, inclusiv personalul, de a oferi un mediu sigur și securizat și libertatea de mișcare pentru toate comunitățile, oriunde în Kosovo", a precizat misiunea de menținere a păcii.

Pe fondul turbulențelor, prim-ministrul kosovar Albin Kurti a depus săptămâna trecută cererea de aderare a Pristinei la UE.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te