Juncker: Scopul nostru nu este să menținem Marea Britanie în UE cu orice preț

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.12.2018 - 16:59
Jean-Claude Juncker. Sursa: Facebook

Șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, într-un interviu pentru Welt am Sonntag, că scopul UE nu este menținerea Marii Britanii în Uniune cu „orice preț”, ci clarificarea relațiilor post-Brexit.

SHARE

„S-a insinuat că obiectivul nostru este să menţinem Marea Britanie în Uniunea Europeană cu orice preţ. Nu aceasta ne este intenţia. Noi nu dorim decât claritate cu privire la viitoarele relaţii. Şi respectăm rezultatul referendumului'', a declarat Juncker într-un interviu publicat duminică de săptămânalul german Welt am Sonntag, citat de Agerpres. 

Juncker aminteşte că '„nu noi am lăsat Marea Britanie, Marea Britanie este cea care lasă Uniunea Europeană''. Şeful Comisiei Europene consideră că ''nu este deloc rezonabil din partea opiniei publice britanice să creadă că doar Uniunii Europene îi revine sarcina să propună o soluţie la toate problemele britanice viitoare''.

Citește și: The Guardian: Parlamentari laburiști și conservatori plănuiesc amânarea Brexit-ului

„Rugămintea mea este următoarea: puneţi-vă de acord şi apoi spuneţi-ne ce vreţi. Sunt deja luni bune de când aveţi pe masă propunerile noastre'', a avertizat Juncker, referindu-se la Brexit, şi a adăugat că, în condiţiile în care ''Camera Comunelor susţine acordul privind Brexit-ul la jumătatea lunii ianuarie (votul asupra acordului privind Brexit-ul este programat în Camera Comunelor la 15 ianuarie 2019 - n.r.), atunci vom începe să pregătim încă de a doua zi viitoarea relaţie între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, fără să mai aşteptăm 29 martie'' 2019.

Juncker a mai spus că are „impresia că majoritatea parlamentarilor britanici nu au încredere nici în UE, nici în doamna (Theresa) May'', premierul britanic. 

Întrebat dacă în cele din urmă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie 2019, Juncker a răspuns că el acţionează „pornind de la premisa că (Marea Britanie) va ieşi, pentru că asta a decis poporul britanic''. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -