Jocurile Olimpice 2024. Parodierea Cinei cea de taină la show-ul inaugural are consecințe financiare

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 28.07.2024 - 16:37
Jocurile Olimpice 2024. Parodierea Cinei cea de taină la show-ul inaugural are consecințe financiare - Foto: Profimedia Images - cu rol ilustrativ
Jocurile Olimpice 2024. Parodierea Cinei cea de taină la show-ul inaugural are consecințe financiare - Foto: Profimedia Images - cu rol ilustrativ

Jocurile Olimpice 2024. Parodierea Cinei cea de taină la show-ul inaugural are consecințe financiare. Unele scene din cadrul ceremoniei de deschidere a Olimpiadei de la Paris n-au fost deloc pe placul tuturor, astfel că o companie de tehnologie a luat o decizie radicală.

SHARE

Jocurile Olimpice 2024. Parodierea Cinei cea de taină la show-ul inaugural are consecințe financiare. O companie de tehnologie că își retrage publicitatea de la Olimpiada de la Paris după cele văzute în cadrul ceremoniei de deschidere.

Jocurile Olimpice 2024. Parodierea Cinei cea de taină la show-ul inaugural are consecințe financiare

Decizia companiei de a-și retrage publicitatea de la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 vine în urma unui moment controversat din cadrul ceremoniei de deschidere, desfășurată vineri, 26 iulie, pe Sena.

 C Spire, o companie de telecomunicații și tehnologie cu sediul în Mississippi, a anunțat, sâmbătă dimineața, că rupe legăturile cu evenimentul, a anunțat marca.com.

Anunțul a fost făcut la scurt timp după episodul cu travestiți și dansatori, care a fost perceput ca o parodie a celebrei picturi a lui Leonardo da Vinci, „Cina cea de taină”.

Citește și: Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. 7.000 de sportivi au ”defilat” pe Sena

„Am fost șocați de batjocorirea Cinei de Taină în timpul ceremoniilor de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. C Spire va retrage publicitatea noastră de la Jocurile Olimpice”, a postat C Spire pe rețeaua X, fosta Twitter.

Spectacolul, care a avut loc pe Podul Debilyl, având ca fundal Turnul Eiffel și fluviul Sena, a început cu trei travestiți francezi și alți artiști care stăteau la baza unei piste.

C Spire nu a precizat natura reclamelor pe care intenționa să le difuzeze în timpul Jocurilor Olimpice și nici nu a dezvăluit impactul financiar al deciziei sale de a se retrage.

Decizia companiei pare să fi fost influențată de reacțiile negative din partea diverselor grupări care au considerat spectacolul ca fiind o lipsă de respect față de iconografia religioasă.

„C Spire susține sportivii noștri care au muncit din greu pentru a participa la Jocurile Olimpice”, a declarat Suzy Hays, președinte și CEO al C Spire, într-o declarație.

Momentul controversat din cadrul ceremoniei de deschidere a J.O. 2024 - Foto: captură video

„Cu toate acestea, nu vom lua parte la batjocorirea ofensatoare și inacceptabilă a ultimei cine, motiv pentru care ne retragem publicitatea de la Jocurile Olimpice”, a adăugat ea, potrivit sursei citate.

Thomas Jolly, directorul artistic al evenimentului, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă, în apărarea alegerilor artistice făcute pentru ceremonie.

Citește și: Vasile Bănescu, iritat peste măsură de o scenă controversată de la Jocurile Olimpice 2024

El a explicat că spectacolul a fost menit să simbolizeze „incluziunea” și a urmărit să prezinte o gamă largă de expresii culturale.

„Subiectul nostru nu a fost să fie subversiv. Nu am vrut niciodată să fim subversivi. Am vrut să vorbim despre diversitate. Diversitate înseamnă a fi împreună. Am vrut să includem pe toată lumea, atât de simplu. În Franța, avem libertate de creație, libertate artistică”, a spus Jolly.

„Suntem norocoși în Franța să trăim într-o țară liberă. Nu am avut niciun mesaj anume pe care să îl transmit. În Franța, suntem republicani, avem dreptul să iubim pe cine vrem, avem dreptul să nu fim adoratori, avem o mulțime de drepturi în Franța și asta am vrut să transmit”, a mai declarat el, conform sursei citate.

Totuși, organizatorii Olimpiadei Paris 2024 și-au cerut scuze, duminică, atât catolicilor, cât și altor grupuri creștine indignate de parodierea faimoasei lucruri în cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice.

„În mod clar, nu a existat niciodată o intenție de a arăta lipsă de respect față de orice grup religios. Ceremonia de deschidere a încercat să celebreze toleranța comunității. Credem că această ambiție a fost atinsă. Dacă oamenii au fost jigniți, ne pare foarte rău”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Paris 2024, Anne Descamps, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Reuters

Franța, deși mândră de bogatul său patrimoniu catolic, are, de asemenea, o lungă tradiție de secularism și anticlericalism. Blasfemia nu este doar legală, ci și considerată de mulți francezi drept un pilon esențial al libertății de exprimare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te