Îmbunătățirea unui astfel de sistem de descurajare nucleară, a fiabilității, siguranței și eficienței sale este cel mai bun răspuns la zvâcnirile de sabie nucleară ale Rusiei și la creșterea capacităților nucleare ale Chinei, spune secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg: Îmbunătățirea sistemului nuclear al NATO, cel mai bun răspuns la retoria Rusiei
Acest lucru a fost declarat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, miercuri, la Bruxelles, în timpul unei conferințe de presă înainte de ministerul apărării, relatează Ukrinform.
"Ceea ce am văzut în ultimii ani sau luni este o retorică nucleară periculoasă din partea Rusiei. Am văzut că Rusia a anunțat că a desfășurat arme nucleare în Belarus și am văzut și alte câteva exerciții, exerciții nucleare din partea Rusiei.
De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că nu ne confruntăm doar cu provocări nucleare din partea Rusiei, ci și din partea Chinei, care acum își modernizează puternic capacitățile nucleare.
Și ar trebui să ne așteptăm ca în câțiva ani să avem un număr mare de rachete nucleare, mult mai mare decât în prezent", a declarat Jens Stoltenberg.
Citește și: Rusia amenință nuclear Europa din Kaliningrad. 100 de rachete apocaliptice, pregătite de atac
El a precizat că miniștrii apărării din NATO, în timp ce se află la Bruxelles, vor organiza o reuniune a Grupului de planificare nucleară pentru a discuta despre adaptarea continuă a capacităților nucleare ale Alianței la actualul mediu de securitate.
Jens Stoltenberg a subliniat că sistemul de descurajare nucleară al NATO este o garanție a securității sale și principalul instrument de descurajare și apărare. Acest sistem de așa-numită "partajare nucleară" este în vigoare de ani de zile, Statele Unite având armele nucleare desfășurate în Europa, iar aliații furnizând avioane purtătoare, facilități de depozitare, structuri de comandă și alte tipuri de sprijin pentru a asigura o descurajare nucleară eficientă și sigură.
Citește și: Rusia și Belarus pregătesc războiul nuclear. Dictatorii reîncep exercițiile cu arme nucleare tactice
În prezent, a declarat Stoltenberg, SUA își modernizează armele nucleare din Europa, iar aliații trec de la utilizarea avioanelor de luptă F-16 la platforme aeriene bazate pe modernele F-35 pentru a livra aceste arme.
"Am făcut progrese semnificative în această adaptare: în iunie, primele avioane de vânătoare F-35 au fost declarate de către Olanda pregătite pentru misiunea nucleară a NATO. Iar SUA își modernizează armele nucleare în Europa. Pe măsură ce provocările evoluează, misiunea nucleară a NATO rămâne aceeași: menținerea păcii, prevenirea coerciției și descurajarea agresiunii.", a subliniat liderul NATO.
Jens Stoltenberg a reamintit că, pe lângă amenințările nucleare venite din partea Rusiei și a Chinei, mai există și programul nuclear derulat de Coreea de Nord și eforturile corespunzătoare din partea Iranului. În acest scop, NATO trebuie să comunice clar că sistemul de descurajare nucleară al Alianței este modern, fiabil, eficient, sigur și capabil să descurajeze orice agresor.