Japonia se alătură misiunii NATO în războiul din Ucraina. „Rusia este o amenințare și pentru noi”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.04.2025 - 07:54
Japonia se alătură misiunii NATO în războiul din Ucraina. „Rusia este o amenințare și pentru noi” - Foto:  Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Japonia se alătură misiunii NATO în războiul din Ucraina. „Rusia este o amenințare și pentru noi” - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Japonia se alătură misiunii NATO în războiul din Ucraina. „Rusia este o amenințare și pentru noi” - Foto: Japanese Special Forces Group (imagine cu rol ilustrativ)
Japonia se alătură misiunii NATO în războiul din Ucraina. „Rusia este o amenințare și pentru noi” - Foto: Japanese Special Forces Group (imagine cu rol ilustrativ)

Japonia se alătură misiunii NATO în războiul din Ucraina. „Rusia este o amenințare și pentru noi”. Japonia și-a exprimat interesul de a participa la comanda misiunii de sprijin militar NATO în Ucraina.

SHARE

Japonia se alătură misiunii NATO în războiul din Ucraina. „Rusia este o amenințare și pentru noi”.

Ministrul japonez al Apărării, general Nakatani, a anunțat intenția țării sale în timpul discuțiilor cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Tokyo, marți, 8 aprilie.

Misiunea, numită NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU), are sediul la baza militară americană din Wiesbaden, Germania.

Japonia se alătură misiunii NATO în războiul din Ucraina. „Rusia este o amenințare și pentru noi”

Detaliile misiunii, inclusiv posibilitatea trimiterii oricăror membri ai Forțelor de Autoapărare ale Japoniei la Wiesbaden, nu au fost încă discutate.

Cooperarea japoneză nu va include participarea la operațiuni de luptă, așa cum au declarat și celelalte țări membre NATO din grupul de sprijin pentru Ucraina.

Generalul Nakatani a declarat că Japonia dorește să aprofundeze cooperarea în domeniul securității cu NATO și că participarea la misiunea NSATU va ajuta Tokyo să învețe lecții din războiul de invazie al Rusiei în Ucraina.

„Atât Japonia, cât și NATO se confruntă cu multe provocări, iar mediul nostru de securitate devine din ce în ce mai strict”, a spus generalul Nakatani.

Generalul a remarcat că războiul Rusia-Ucraina demonstrează că riscurile de securitate din Europa și Asia sunt inseparabile, iar Tokyo caută legături mai strânse cu Alianța.

Japonia vrea legături strânse cu NATO de teama Chinei și a Rusiei

Națiunea insulară încearcă, de asemenea, să se alăture Statelor Unite în extinderea legăturilor de apărare cu alte țări prietene din regiunea Indo-Pacific.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a discutat cu Nakatani despre intensificarea exercițiilor militare și cooperarea dintre China, Coreea de Nord și Rusia, care  „subminează securitatea globală”.

„Orice se întâmplă în problemele euro-atlantice afectează și regiunea Indo-Pacific”, a remarcat Rutte, potrivit AP, citat de Militarnyi.

Japonia consideră China o amenințare în regiune și și-a accelerat acumularea militară în ultimii ani, inclusiv achiziționarea de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

Totodată, China este o amenințare și pentru Europa, alăturându-se Rusiei în războiul de invadare a Ucrainei. În afară de echipamente electronice pentru rachetele și dronele Rusiei, se pare că Beijingul are și militari de partea armatei ruse, doi fiind priinși de armata ucraineană. Beijingul neagă acest lucru.

Japonia și-a schimbat doctrina militară

La 8 aprilie, Ministerul rus de Externe a declarat că nu vede nicio necesitate în a discuta despre tratatul de pace cu Japonia, prin care ar urma să returneze Insulele Kurile.  Cu amenințări vechi din partea Coreei de Nord, Chinei și Rusiei, Japonia a trebuit să-și schimbe doctrina militară.

Constituția impusă de SUA după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial oprea Japonia de a fi un stat beligerant.

Articolul 9 din Constituție prevede că: „Poporul japonez renunță pentru totdeauna la amenințarea sau folosirea forței ca mijloc de soluționare a disputelor internaționale... Forțele terestre, maritime și aeriene, precum și alte potențiale de război, nu vor fi niciodată menținute. Dreptul de beligeranță al statului nu va fi recunoscut”.

O nouă abordare controversată a legislației militare a fost anunțată de Guvernul primului ministru Shinzō Abe.

Citește și: China a denunţat joi „remarcile iresponsabile” făcute de preşedintele ucrainean Zelenski

Începând cu martie 2016, forțelor de autoapărare japoneze li se permite să se angajeze în „autoapărare colectivă” și să vină în ajutorul unui aliat atacat.

Rusia amenință Japonia

Rusia a ameninţat joi Japonia cu măsuri dure dacă această ţară va furniza Ucrainei arme sau alte echipamente militare, după ce guvernul de la Tokyo şi-a manifestat disponibilitatea de a se alătura comandamentului NATO care coordonează ajutorul militar pentru Ucraina.

Citește și: RĂZBOI Armata Estoniei va putea scufunda navele Rusiei care sabotează cablurile submarine strategice

„Dorim să avertizăm că orice pas al Japoniei pentru participarea directă sau indirectă la furnizarea către Ucraina de arme şi echipamente militare folosite pentru a ucide cetăţeni ruşi sau la susţinerea instruirii militarilor ucraineni îl vom considera fără echivoc drept un act ostil”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te