Israelul nu-l vrea pe românul Cornel Feruță în fruntea Agenției Internaționale de Energie Atomică

DE Adina Mutăr | 23.07.2019 - 22:03

Moartea bruscă a lui Yukiya Amano, luni, a stârnit îngrijorări. Cine va prelua funcția acestuia? Îi va continua politica față de Iran, ceea ce ar pune AIEA în contradicție cu statul evreu?

SHARE

Conform Jerusalem Post, soarta acordului nuclear cu Iranul (JCPOA) poate fi hotărâtă de unul dintre cei doi candidați de vârf pentru a prelua Agenția Internațională pentru Energie Atomică după moartea directorului general al AIEA, Yukiya Amano.

În așteptarea selectării unui succesor permanent, Mary Alice Hayward, director general adjunct și șef al Departamentului de Management, va funcționa în calitate de director general.

The Jerusalem Post a studiat profilul celor doi din materialele publice destul de limitate.

Ambasadorul Argentinei la AIEA, Rafael Grossi, ar fi favorit ca să ocupe fotoliul lui Amano, dar diplomații spun că românul Cornel Feruță, coordonatorul șef al agenției, în mod efectiv șeful departamentului de personal al lui Amano, este cel mai probabil că o să preia șefia AIEA.

Feruță este cunoscut ca un puternic susținător al înțelegerii nucleare cu Iranului din 2015, ceea ce „l-ar putea pune în conflict cu SUA și Israelul”, scrie JP.

În 2016, Feruță a declarat că „JCPOA reprezintă în sine un real succes din punct de vedere al verificării nucleare” și că acest acord „arată că situații foarte complicate și sensibile, situații foarte complexe, pot fi depășite prin dialog”.

Mai mult, Feruță a întocmit o listă de cerințe tehnice, pe care a spus că Iranul le-a respectat la momentul respectiv.  

În mod semnificativ, el susținea poziția fermă a lui Amano de a acorda Iranului o șansă de a trece de la dimensiunile sale militare anterioare (Iranul a desfășurat o serie de activități relevante pentru dezvoltarea unui dispozitiv nuclear exploziv înainte de sfârșitul anului 2003) la domeniul nuclear civil.

Amano considera că, în ciuda derulării unor experimente de natură militară, „aceste activități nu au depășit studiile științifice și nu au fost achiziționate capabilități tehnice relevante”.

Într-un discurs din 2017, Feruță sublinia că „JCPOA rămâne o piatră de temelie a regimului global de neproliferare nucleară, crucial pentru securitatea regiunii, a Europei și a întregii lumi”, poziție înaintată și la Bruxelles.

Feruță a fost numit coordonator șef al AIEA în 2013. El a fost ambasadorul României și reprezentant rezident la organizațiile AIEA și ONU de la Viena din 2007 până în 2012, anterior având o serie de funcții diplomatice pentru departamentul de Externe al României.

Poziția lui Amano privind țelurile nucleare ale Iranului nu s-a schimbat nici după dezvăluirea de către Mossad a arhivelor nucleare secrete ale Republicii Islamice Iran în aprilie 2018, inclusiv că a căutat în mod specific să dezvolte cinci arme nucleare. Ceea ce a dus la încetinirea investigației AIEA asupra dezvăluirilor Mossad.

„Nu se știe dacă poziția lui Feruță asupra acestor probleme s-a schimbat din aprilie 2018”, scrie JP.

În ceea ce îl privește pe Grossi, celălalt candidat, Jerusalem Post notează că părerea acestuia a suferit o schimbare în urma dezvăluirilor din 2018.

„Este greu să evaluăm cazurile regionale, pentru că acestea oricând se pot schimba, cu impact internațional”, spunea Grossi. „În 2016, a fost o atmosferă relativ optimistă asupra JCPOA și una pesimistă pe Coreea de Nord, poate. Dar în 2018, poziția față de JCPOA a devenit mai puțin pozitivă și mai bună pentru  Coreea de Nord ”, a subliniat acesta.

În prezent, Grossi apreciază că situația cu Coreea de Nord este incertă, iar cea cu Iranul se deteriorează brusc.

Însă Grossi sprijină tratatul de neproliferare nucleară și dorește organizarea de conferințe referitoare la acest tratat în mai multe țări, dincolo de cele „tradiționale”, SUA și țări europene.

Un raport al Reuters susține că, în timp ce fiecare candidat va avea propriul stil de conducere, se așteaptă că nu va exista vreo schimbare majoră în abordarea agenției cu privire la problemele cele mai importante, Iranul și Coreea de Nord.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te