Israelul cere puterilor mondiale să oprească discuțiile cu Iranul privind acordul nuclear

DE Adina Mutăr | 02.12.2021 - 21:25
Israelul cere puterilor mondiale să oprească discuțiile cu Iranul privind acordul nuclear/foto: times of israel

Israelul a cerut joi puterilor mondiale să oprească imediat discuțiile nucleare cu Iranul, invocând anunțul organismului de supraveghere nucleară al ONU că Teheranul a început să producă uraniu îmbogățit cu centrifuge mai avansate.

SHARE

„Iranul efectuează șantaj nuclear ca tactică de negociere, iar la aceasta ar trebui să se răspundă prin oprirea imediată a negocierilor și punerea în aplicare a pașilor duri de către puterile mondiale”, a comunicat biroul premierului Naftali Bennett, adresat secretarului american de Stat, Antony Blinken.

Un oficial israelian a declarat că Bennett i-a comunicat lui Blinken obiecțiile sale față de orice ridicare a sancțiunilor împotriva Iranului, în special în cadrul unui acord interimar, care ar însemna efectiv „fluxul masiv de fonduri către regimul iranian”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat miercuri că Iranul a început procesul de îmbogățire a uraniului până la o puritate de până la 20% cu o cascadă de 166 de centrifuge IR-6 avansate la uzina sa din Fordow, săpată în munte.

Anunțul a apărut în timpul discuțiilor indirecte dintre Iran și Statele Unite cu privire la readucerea pe deplin a ambelor țări în acordul nuclear. 

Într-un interviu video, joi, cu Ynet, ministrul Apărării, Benny Gantz, și-a exprimat încrederea că președintele american Joe Biden își va îndeplini promisiunea de a nu lăsa Iranul să obțină arme nucleare.

„Cred că trebuie să pregătim opțiunea militară pentru momentul în care ne vom găsi singuri în fața provocărilor Iranului. Spun din nou, un atac la adresa Iranului este o opțiune, dar nu trebuie să fie prima", a precizat Gantz.

Citește și

Israelul anunță că „are opțiunea militară pe masă” pentru a bloca programul nuclear al Iranului

Ministrul de Externe, Javad Zarif: Iranul este condus de Gărzile IRGC la ordinul Rusiei

 

Acesta a subliniat că, dacă nu se realizează niciun progres în această problemă, va veni în cele din urmă un moment în care „lumea, regiunea și statul Israel nu vor avea de ales decât să acționeze și asta s-ar putea întâmpla”.

Iranul a distribuit joi planurile sale privind ridicarea sancțiunilor și înțelegerile nucleare părților implicate în negocieri, în a patra zi de discuții indirecte cu Statele Unite. 

Principalul negociator al Teheranului, Ali Bagheri Kani, a cerut ca toate restricțiile să fie ridicate „în același timp”, ca o condiție prealabilă, spunând că dacă puterile mondiale acceptă termenii, atunci discuțiile de la Viena pot continua.


Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat joi că se va ști în „viitorul foarte apropiat” dacă Iranul intenționează să se angajeze cu bună-credință în discuții pentru a reveni la Acordul nuclear din 2015, dar că retorica recentă a regimului de la Teheran nu a dat motive de optimism.

Adresându-se reporterilor din Suedia, unde a participat la reuniunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Blinken a spus că a discutat joi despre Iran în cadrul întâlnirilor cu omologii săi din Rusia și Israel.

„Mai este timp ca Iranul să se implice în mod semnificativ în discuțiile nucleare”, a spus Blinken.


Comandantul forței de elită iraniene Al Quds a avertizat joi că Statele Unite „își vor zdrobi dinții” dacă Washingtonul va face cea mai mică mișcare împotriva Teheranului, a declarat presa de stat, în timpul discuțiilor indirecte pentru salvarea acordului nuclear din 2015.

„Puterea și capacitatea acestei națiuni a atins un astfel de nivel încât, dacă tu, SUA, faci cea mai mică mișcare, dinții tăi vor fi zdrobiți”, a declarat șeful Forței Al Quds, Esmail Ghaani, citat de presa iraniană.

„Timpul a trecut de mult de când puteai să faci tot ce ți-ai dorit.”

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te