ISRAEL Șase palestinieni condamnați pe viață au evadat, săpând un tunel de sub un pat din celulă

DE Elena Andrei | Actualizat: 06.09.2021 - 20:03
Șase palestinieni condamnați pe viață au evadat/Foto: jpost

Șase palestinieni au reușit luni să evadeze din închisoarea de maximă securitate Gilboa, Israel, după ce au săpat un tunel sub patul unei celule.

SHARE

Prizonierii au evadat peste noapte dintr-o unitate penitenciară de maximă securitate din nordul Israelului, a declarat luni serviciul penitenciar din Israel.

Cei șase palestinieni ispășeau condamnări pe viață și toți provin din orașul Jenin din nordul Cisiordaniei. Aceștia sunt:

Zakaria Zubeidi

Zubeidi, în vârstă de 49 de ani, din lagărul de refugiați Jenin, fost comandant al Brigăzilor Al-Aqsa din Fatah.

În 2006, Zubeidi a fost ales membru al Consiliului Revoluționar al Fatah. El a fost reținut de forțele israeliene la Ramallah la 27 februarie 2019, sub acuzațiile de a fi afiliat Brigăzilor Al-Aqsa.

Zubeidi, judecat pentru mai multe atacuri mortale, era condamnat pe viață, dar sentința nu era definitivă.

Munadel Yakub Nufey'at

Nufey’at, din orașul Ya'bad, lângă orașul Jenin, a fost reținut de forțele israeliene în 2006. A fost eliberat în 2015, din nou arestat în 2016 și din nou în 2020. A fost acuzat de apartenență la aripa armată a Jihadului Islamic și implicare în organizarea atacurilor împotriva forțelor israeliene.

Nufey'at era condamnat pe viață, dar sentința nu era definitivă.

Yakub Mahmoud Qaderi

Yakub Qaderi, 39 de ani, din satul Bir al-Basha, la nord-vest de orașul Jenin. El a fost urmărit de forțele israeliene din 2000.

Qaderi a participat la confruntări cu forțele israeliene în timpul unei incursiuni israeliene în lagărul de refugiați din Jenin în 2002.

La 18 octombrie 2003, a fost reținut și a primit două condamnări pe viață.

În 2014, el împreună cu alți deținuți au încercat să evadeze din închisoarea Shatta, dar fără succes.

Eyhem Fuad Kemamji

Kemamji, în vârstă de 35 de ani, din satul Kafr Dan de lângă orașul Jenin, a fost vânat de forțele israeliene din 2003.

El a fost reținut la 4 iulie 2006 și a primit două condamnări pe viață.

Mahmoud Abdullah el-Arida

Mahmoud el-Arida, în vârstă de 46 de ani, din orașul Arraba, la sud-vest de orașul Jenin, a fost reținut pentru prima dată în 1992. A fost eliberat în 1996.

El a fost reținut din nou în septembrie 1996 și a primit o condamnare pe viață pentru acuzațiile de a fi membru al aripii militare a grupului Jihad Islamic și de a fi participat la atacuri împotriva forțelor israeliene.

Mohammad Qasim el-Arida

Mohammad el-Arida, în vârstă de 39 de ani, din orașul Arraba, a fost arestat la 7 ianuarie 2002. Eliberat în martie același an, a fost arestat din nou în 16 mai 2002, în orașul Ramallah și a primit trei condamnări pe viață.

Sute de militari ai Unității Naționale de Combatere a Terorismului și alte unități de elită, asistate de elicoptere și drone de poliție, îi caută pe fugari.

Potrivit unei anchete preliminare, Serviciul Penitenciarului a anunțat că cei șase au scăpat între 3:30 și 4:00, fără să se dea detalii.

Citește și

Israelul va acorda un împrumut de 150 de milioane de dolari Autorității Palestiniene

Oficial israelian: Nu vor fi negocieri de pace cu palestinienii

 

Cei șase prizonieri ar fi putut primi ajutor din afara închisorii, a speculat luni ministrul Securității publice, Omer Barlev.

Comandantul districtului nordic al Serviciilor Penitenciare din Israel, Arik Yaakov, a declarat luni că cei șase prizonieri palestinieni care au scăpat de o unitate de detenție de securitate maximă din nordul Israelului au folosit un „defect” în structura celulei închisorii lor, mai degrabă decât au săpat un tunel din penitenciar.

„Nu au săpat un tunel. Se pare că au folosit un defect în structura celulei, folosind golul de sub pat”, a declarat acesta.

Potrivit ultimelor informații, doi dintre prizonierii evadați au ajuns în Iordania, iar ceilalți patru au fugit în orașul Jenin din nordul Cisiordaniei, a raportat luni Canalul 13, citând surse de securitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te