Iranul încalcă acordul nuclear: deține de 12 mai mult uraniu îmbogățit decât îi era permis

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 12.11.2020 - 14:31
Iran/FOTO: abcnews.go.com

Iranul are în prezent de 12 ori mai mult uraniu îmbogățit decât îi era permis sub acordul nuclear iranian în 2015 cu puterile mondiale, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) citată de BBC.

SHARE

IAEA afirmă că stocul de uraniu slab îmbogățit al Iranului a ajuns luna aceasta la 2.442,9 kilograme.

Iranul insistă că programul său nuclear urmărește exclusiv scopuri pașnice însă IAEA afirmă că explicația autorităților iraniene pentru prezența materialului nuclear într-o locație nedeclarată „nu este credibilă”.

Ambasadorul iranian la IAEA, Gharib Abadi, a afirmat pe Twitter că „orice comentarii pripite ar trebui evitate”, adăugând că au loc discuții „cu scopul de a rezolva această chestiune”.

Ultimul raport IAEA distribuit statelor membre nu a identificat locația unde a fost descoperit materialul nuclear însă o sursă anonimă a declarat pentru agenția AFP că nu există semne că aceasta ar fi fost folosită pentru procesarea uraniului ci mai degrabă pentru stocarea materialului.

IAEA a adăugat că Iranul continuă să îmbogățească uraniul până la o puritate de 4,5%, încălcând pragul de 3,67% convenit în acordul din 2015.

Agenția încă analizează probele colectate în luna septembrie de la două locații suspectate că sunt foste situri nucleare, acestea fiind deschise inspectorilor.

Iranul a început anul trecut să renege public angajamentele asumate în acordul nuclear internațional semnat în 2015 cu China, Franța, Germania, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite.

Teheranul a declarat că mișcarea este o ripostă după ce președintele american Donald Trump a denunțat acordul și a reimpus sancțiuni economice dure asupra Teheranului.

Acordul încheiat în 2015 permitea Iranului să producă doar 300 de kilograme de uraniu îmbogățit sub forma unui compus specific numit UF6, echivalentul a 202,8 kg de uraniu.

Uraniul slab îmbogățit, care are o concentrație între 3 și 5% poate fi folosit pentru alimentarea centralelor nucleare. Uraniul folosit pentru armele nucleare este îmbogățit cu 90% sau mai mult.

Regele Salman al Arabiei Saudite, rivalul regional al Iranului, a cerut la scurt timp după publicarea raportului IAEA ca lumea să adopte „o poziție decisivă” pentru a se asigura că Teheranul nu dezvoltă arme de distrugere în masă.

„Regatul subliniază pericolele proiectului regional al Iranului, imixtiunile sale în alte țări, găzduirea terorismului, alimentarea flăcărilor sectarianismului și cere o poziție decisivă din partea comunității internaționale împotriva Iranului care să garanteze o abordare drastică a eforturilor sale de a obține arme de distrugere în masă pentru programul de rachete balistice iranian”, a afirmat regele Salman.

Președintele ales al Statelor Unite Joe Biden și-a semnalat disponibilitatea ca America să se alăture din nou acordului iranian semnat în timpul administrației lui Barack Obama, în care acesta a fost vicepreședinte, și a oferit Iranului „o cale credibilă înapoi către diplomație”.

Miercuri, președintele iranian Hassan Rouhani a afirmat că țara sa este dispusă să profite de „orice oportunitate” de „a ridica presiunea sancțiunilor de pe umerii poporului nostru”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te