IAEA afirmă că stocul de uraniu slab îmbogățit al Iranului a ajuns luna aceasta la 2.442,9 kilograme.
Iranul insistă că programul său nuclear urmărește exclusiv scopuri pașnice însă IAEA afirmă că explicația autorităților iraniene pentru prezența materialului nuclear într-o locație nedeclarată „nu este credibilă”.
Ambasadorul iranian la IAEA, Gharib Abadi, a afirmat pe Twitter că „orice comentarii pripite ar trebui evitate”, adăugând că au loc discuții „cu scopul de a rezolva această chestiune”.
Ultimul raport IAEA distribuit statelor membre nu a identificat locația unde a fost descoperit materialul nuclear însă o sursă anonimă a declarat pentru agenția AFP că nu există semne că aceasta ar fi fost folosită pentru procesarea uraniului ci mai degrabă pentru stocarea materialului.
IAEA a adăugat că Iranul continuă să îmbogățească uraniul până la o puritate de 4,5%, încălcând pragul de 3,67% convenit în acordul din 2015.
Agenția încă analizează probele colectate în luna septembrie de la două locații suspectate că sunt foste situri nucleare, acestea fiind deschise inspectorilor.
Iranul a început anul trecut să renege public angajamentele asumate în acordul nuclear internațional semnat în 2015 cu China, Franța, Germania, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite.
Teheranul a declarat că mișcarea este o ripostă după ce președintele american Donald Trump a denunțat acordul și a reimpus sancțiuni economice dure asupra Teheranului.
Acordul încheiat în 2015 permitea Iranului să producă doar 300 de kilograme de uraniu îmbogățit sub forma unui compus specific numit UF6, echivalentul a 202,8 kg de uraniu.
Uraniul slab îmbogățit, care are o concentrație între 3 și 5% poate fi folosit pentru alimentarea centralelor nucleare. Uraniul folosit pentru armele nucleare este îmbogățit cu 90% sau mai mult.
Regele Salman al Arabiei Saudite, rivalul regional al Iranului, a cerut la scurt timp după publicarea raportului IAEA ca lumea să adopte „o poziție decisivă” pentru a se asigura că Teheranul nu dezvoltă arme de distrugere în masă.
„Regatul subliniază pericolele proiectului regional al Iranului, imixtiunile sale în alte țări, găzduirea terorismului, alimentarea flăcărilor sectarianismului și cere o poziție decisivă din partea comunității internaționale împotriva Iranului care să garanteze o abordare drastică a eforturilor sale de a obține arme de distrugere în masă pentru programul de rachete balistice iranian”, a afirmat regele Salman.
Președintele ales al Statelor Unite Joe Biden și-a semnalat disponibilitatea ca America să se alăture din nou acordului iranian semnat în timpul administrației lui Barack Obama, în care acesta a fost vicepreședinte, și a oferit Iranului „o cale credibilă înapoi către diplomație”.
Miercuri, președintele iranian Hassan Rouhani a afirmat că țara sa este dispusă să profite de „orice oportunitate” de „a ridica presiunea sancțiunilor de pe umerii poporului nostru”.