VIDEO. Iranul a atacat baze americane din Irak. Se așteaptă ordinul lui Trump

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.01.2020 - 09:03

Iranul a lansat câteva zeci de rachete balistice în Irak, care au vizat forțele coaliției conduse de SUA, miercuri dimineață, în ceea ce au numit Operațiunea Martir Soleimani, au declarat oficialii Pentagonului.

SHARE

UPDATE 5.00


Președintele Donald Trump a declarat că o evaluare a victimelor și daunelor provocate de atacurile cu rachete iraniene asupra a două baze americane din Irak este în curs de desfășurare și va face o declarație asupra situației miercuri dimineață.

„Totul este bine!”, a scris Trump într-o postare pe Twitter.

 

UPDATE 3.45

Surse din cadrul Pentagonului au afirmat că bombardiere B 52 de la baza Diego Garcia sunt în aer. Se așteaptă ordinul președintelui Trump.

 

UPDATE 3.30


Iranul a lansat „a doua rundă” de atacuri împotriva bazelor care dețin trupe americane în Irak, a declarat agenția de știri Tasnim, cu sediul în Teheran.

A doua rundă de atacuri a început la o oră după ce a avut loc prima fază, a informat agenția.

Corpul Gărzii Revoluționare Islamice a declarat că liderul suprem al Iranului, Ayatollah Khamenei, a fost personal în centrul de control coordonând atacurile.

 

 

UPDATE 3.00

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, și secretarul Apărării, Mark Esper, au ajuns la Casa Albă după ce Iranul a tras rachete spre cel puțin două baze aeriene irakiene care găzduiau forțele coaliției conduse de SUA.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe a declarat că președintele Donald Trump a fost informat despre atacuri, monitorizează îndeaproape situația, în timp ce vicepreședintele Mike Pence este în contact cu liderii Congresului.

Rachetele au vizat bazele militare din Al-Assad și Irbil, a adăugat Pentagonul.

„În ultimele zile și ca răspuns la amenințările și acțiunile iraniene, Departamentul Apărării a luat toate măsurile adecvate pentru a proteja personalul și pe partenerii noștri. Aceste baze au fost în alertă ridicată pe fondul informațiilor că regimul iranian intenționează să atace forțele și interesele noastre în regiune. Pe măsură ce evaluăm situația și răspunsul nostru, vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja și apăra personalul american, partenerii și aliații din regiune. ”

Secretarul de presă al Casei Albe, Stephanie Grisham, a declarat după atac: „Suntem avertizați de rapoartele atacurilor asupra bazelor americane din Irak. Președintele a fost informat și monitorizează îndeaproape situația și se consultă cu echipa sa de securitate națională.”

Televiziunea de stat din Iran a susținut că Teheranul a lansat „zeci” de rachete spre baza aeriană Al Assad, operațiune de răzbunare a uciderii generalului Qassem Soleimani al Forței Quds.

Garda Revoluționară din Iran a avertizat SUA și pe aliații săi regionali cu privire la represalii în urma acestui atac.

Garda a emis avertismentul printr-o declarație transmisă de agenția de știri IRNA: „Avertizăm toți aliații Americii, care și-au dat bazele armatei sale teroriste, că orice teritoriu care este punctul de pornire al actelor agresive împotriva Iranului va fi vizat.

Grupul de atac al portavionului USS Harry Truman, aflat în Golful Oman, compus din distrugătoare cu rachete ghidate, un crucișător cu rachete ghidate și cel puțin un submarin, are sute de rachete de croazieră Tomahawk, cu țintele pre-stabilite.

Navele sunt gata să tragă dacă primesc comanda, au declarat pentru Fox News doi oficiali înalți ai Pentagonului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te