IRAN Proteste la preluarea de către „Călăul de la Teheran” a mandatului de președinte

DE Elena Andrei | 03.08.2021 - 22:12
Proteste în Iran împotriva regimului/Foto: ofcs.it

Ibrahim Raisi, 60 de ani, își începe mandatul de președinte al Iranului după ce a fost confirmat oficial de către ayatollahul Ali Khamenei într-o ceremonie televizată, care pune capăt guvernării de opt ani a lui Hassan Rouhani. Confirmarea lui Raisi a stârnit proteste masive.

SHARE

Iranienii s-au adunat în mai multe orașe ale lumii in solidaritate cu noul val de proteste impotriva regimului de la Teheran, pentru a-l condamna pe Ibrahim Raisi pentru crime împotriva umanității.

La 3 august, Ibrahim Raisi a devenit oficial următorul președinte, pe fondul protestelor din Iran, în special din Khuzestan.

Susținătorii Consiliului Național de Rezistență al Iranului (NCRI) a organizat mitinguri și proteste în 15 orașe din întreaga lume pentru a-l condamna pe Raisi.

Potrivit NCRI, Ibrahim Raisi a fost un membru cheie al „Comitetului morții” din Teheran în 1988, care a trimis mii de prizonieri politici la spânzurătoare, fiind numit „Călăul din Teheran”.

Mai puțin de 10% dintre alegătorii eligibili au mers la urne după ce rezistența iraniană a cerut sancțiuni, aratand clar că poporul iranian s-a săturat de regimul mullahilor.

Demonstrațiile și protestele au avut loc la 3 august la Berlin, Londra, Stockholm, Oslo, Paris, Roma, Haga, Bruxelles, Viena, Berna, Washington DC, Toronto, Montreal, Ottawa și Copenhaga.

Citește și

UK: Iranul trebuie să suporte consecinţele atacului asupra petrolierului Mercer Street

Iranul afirmă că va răspunde oricărei amenințări, după atacul asupra unui petrolier israelian

 

Participanții au solicitat investigații penale asupra activitatii șefului de stat Iranian. De asemenea, au solicitat comunității internaționale să nu aibă relații cu un regim al cărui președinte este implicat în crime împotriva umanității.

În București, o expoziție a avut loc în Piața Victoriei, marți, 3 august, între orele 09:30 - 12:00.

Noi prosteste au început luni în capitala iraniană care l-au pus pe liderul suprem, Ali Khamenei în fața unei mari provocări.

Protestele au început acum 12 zile în sud-vestul provinciei Khuzestan din cauza lipsei severe de resurse de apă potabilă, transformându-se în manifestari pentru schimbarea regimului.

Amnesty International a comunicat că forțele de securitate au ucis cel puțin opt protestatari, inclusiv un adolescent, de când au început protestele in Khuzestan.

Consiliul Național de Rezistență al Iranului documentează 12 victime.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.