Interdicția impune restricții de viză pentru 76 de saudiți.
Aceste sancțiuni fac parte dintr-o nouă regulă, denumită de Departamentul de Stat al SUA „Interdicția Khashoggi”, care vizează orice persoană acuzată că a atacat, în numele autorităților din țara sa, disidenți sau jurnaliști din străinătate, a declarat șeful diplomației americane Antony Blinken într-un comunicat.
Măsurile au fost anunțate după publicarea raportului serviciilor de informații americane care îl acuza pe prințul moștenitor saudit Mohammed ben Salman că a autorizat asasinarea lui Jamal Khashoggi.
Identitatea și funcțiile saudiților vizați de această primă serie de măsuri nu au fost dezvăluite.
Citește și
Raport CIA declasificat: Prințul saudit a ordonat uciderea lui Jamal Khashoggi
Arabia Saudită, singura țară candidată care nu a fost aleasă în Consiliul Drepturilor Omului al ONU
„Jamal Khashoggi a plătit cu viața pentru că și-a exprimat opiniile", a spus Antony Blinken, explicând că dorește „să pedepsească statele care amenință și atacă jurnaliștii sau opozanți dincolo de granițele țările lor doar pentru că își exercită libertățile fundamentale".
„Am spus foarte clar că amenințările și atacurile extrateritoriale ale Arabiei Saudite împotriva activiștilor, disidenților și jurnaliștilor trebuie să înceteze", a insistat Blinken. „Nu vor fi tolerate de Statele Unite”.