India condamnă ferm crimele de la Bucea și cere o anchetă internațională

DE Daniel Toșa | 06.04.2022 - 08:10
India condamnă ferm crimele de la Bucea și cere o anchetă internațională/FOTO: The Economic TImes

Ambasadorul Indiei la Națiunile Unite a condamnat uciderea civililor în suburbia Bucea din Kiev, marcând o schimbare notabilă în abordarea publică a oficialilor indieni față de invazia Ucrainei de către partenerul său de lungă durată, Rusia.

SHARE

T.S. Tirumurti, reprezentantul permanent al Indiei la ONU, a calificat rapoartele privind crimele ca fiind "profund îngrijorătoare" în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU de marți.

"Condamnăm fără echivoc aceste asasinate și susținem apelul pentru o anchetă deschisă", a declarat Tirumurti, fără a numi Rusia.

"Situația din Ucraina nu a arătat nicio îmbunătățire semnificativă de când Consiliul a discutat ultima dată această problemă. Situația nu a făcut decât să se deterioreze, la fel ca și consecințele sale umanitare", a spus el.

Citește și: 850 milioane € plătește, zilnic, Europa pentru gazul și petrolul rusesc. E posibil un embargo?

Declarațiile anterioare emise de guvernul indian nu au reușit să condamne agresiunea Rusiei, premierul Narendra Modi făcând în schimb apel la o "încetare a violenței".

De asemenea, India s-a abținut de la diverse rezoluții ale ONU care condamnau Rusia, susținând că ar trebui să aibă loc discuții de pace și că cele două națiuni ar trebui să se concentreze pe "diplomație și dialog", potrivit CNN.

Citește și: Rușii și ucrainenii se acuză reciproc după explozia unui rezervor cu acid în orașul Rubijne

Critici din partea opoziției de acasă: Tirumurti a făcut declarația sa în aceeași zi în care Partidul Congresului, aflat în opoziție în India, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la poziția națiunii față de război.

În timpul unei discuții parlamentare pe această temă, Shashi Tharoor a descris prima declarație a Indiei la ONU din februarie ca fiind "deplorabilă".

"Am fost șocat, voi spune foarte sincer, de primele noastre două declarații la Națiunile Unite... nu a fost vorba doar de abținere", a declarat Tharoor.

Colegul deputat al Partidului Congresului, Manish Tewari, a vorbit despre evoluția geopoliticii, spunând că "această nouă Cortină de Fier are potențialul de a diviza de fapt lumea" și a adăugat că India "s-ar putea să nu aibă opțiunea de a putea sta în vârful acestei noi Cortine de Fier".

"...Rusia a fost un prieten de încredere al Indiei și a fost un aliat de lungă durată. Rusia a venit în ajutorul Indiei probabil în cele mai dificile momente ale noastre... Dar apoi, domnule președinte, domnule, și prietenilor trebuie să li se spună dacă greșesc, că eventual trebuie să se adune", a spus Tewari.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te