India a confirmat primul deces asociat cu Omicron

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 05.01.2022 - 19:01
India a confirmat primul deces asociat cu Omicron. / Foto: news18.com

Un bărbat diabetic care a murit în statul Rajasthan reprezintă primul deces cauzat de varianta Omicron a noului coronavirus pe teritoriul Indiei, a anunţat Ministerul Sănătăţii din India, adăugând că numărul total al noilor infectări cu SARS-CoV-2 s-a dublat în ultimele 4 zile.

SHARE

Conform declaraţiilor făcute de un oficial indian la o conferinţă de presă, bărbatul, o persoană în vârstă, a murit din cauza unui atac de cord în urmă cu câteva zile, iar teste genetice au arătat ulterior că acesta fusese infectat de varianta Omicron.

Ministerul indian al Sănătăţii a raportat că numărul total al infectărilor provocate de Omicron a crescut la 2.135 de cazuri, la puţin mai mult de o lună după ce primul caz de acest tip a fost detectat în India.

Citește și: Dakar 2022, ziua 4: Mani Gyenes a urcat pe 4 la Malle Moto. Ce fac ceilalți români

Oficiali guvernamentali au declarat unor surse că numărul cazurilor zilnice de COVID-19 din cel de-al treilea val pandemic din India ar putea să depăşească recordul de 414.000 de cazuri stabilit într-o singură zi în mai 2021. Ei au avertizat, totodată, că mulţi indieni nu iau în serios riscurile provocate de varianta Omicron şi nu poartă măşti sanitare, întrucât majoritatea cazurilor raportate până în prezent au constat în forme uşoare ale bolii.

Un oficial indian de rang înalt, Vinod Kumar Paul, a refuzat să estimeze perioada în care va fi atins un nou vârf al infectărilor, dar, potrivit declaraţiilor sale, chiar şi cazurile uşoare de COVID-19 pot să pună o presiune importantă pe sistemul medical din ţară.

"Nu e timpul să ne culcăm pe o ureche", a declarat el într-o conferinţă de presă săptămânală, adăugând că varianta Omicron provoacă o creştere importantă a numărului de infectări în oraşele indiene. "(Sănătatea) nu este un bun dobândit de la sine. Nu cunoaştem multe detalii, iar sistemul medical poate fi copleşit, familiile voastre pot fi copleşite", a adăugat el.

Citește și: FOTO Bianca Drăgușanu, show lasciv toată noaptea, în Dubai, pe muzică orientală

Cu toate acestea, Guvernul indian a redus durata carantinei la domiciliu pentru pacienţii cu forme uşoare şi cei asimptomatici la o săptămână, în scădere faţă de cele 10 zile, respectiv 14 zile de izolare prevăzute în dispoziţiile precedente.

Un alt oficial indian prezent la aceeaşi conferinţă de presă a declarat că acel bărbat în vârstă din Rajasthan, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a murit din cauza unui infarct miocardic în urmă cu câteva zile. Teste genetice au arătat ulterior că el era infectat cu varianta Omicron.

În pofida creşterii numărului de infectări şi a restricţiilor privind călătoriile anunţate în mai multe regiuni ale Indiei, partidele politice au continuat să organizeze mitinguri importante înaintea alegerilor statale programate în săptămânile şi lunile următoare.

Citește și: Dacă Viviana Rădoi are BMW Alpina B7, Mirel Rădoi și-a luat Rolls-Royce Wraith de +300.000 €

Autoritățile indiene pregătesc noi restricții

Reprezentanţii autorităţilor medicale intenţionează să se întâlnească cu oficialii Comisiei Electorale în cursul zilei de joi pentru a discuta această chestiune, după ce experţii în sănătate au formulat îngrijorări legate de posibilitatea ca aceste mitinguri să provoace o nouă creştere bruscă a numărului de infectări în India, aşa cum s-a întâmplat în lunile aprilie şi mai din 2021.

Miercuri, statul Tamil Nadu din sudul ţării, în care se află fabricile unor companii importante, precum Renault-Nissan, Eicher Motors, Hyndai Motors, Caterpillar Inc şi Foxconn, a anunţat o zi de lockdown pentru duminică şi interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii, cu anumite excepţii prevăzute pentru angajaţii din sectorul industrial.

Multe alte state şi oraşe indiene au decretat la rândul lor interdicţii privind circulaţia persoanelor pe timpul nopţii şi închiderea şcolilor.

Între timp, experţii în sănătate, au cerut spitalelor să se pregătească pentru o nouă creştere a numărului de infectări.

All India Institute of Medical Sciences din New Delhi a anulat concediile de iarnă ale angajaţilor săi pentru perioada 5-10 ianuarie. Mulţi medici şi infirmiere din India au contractat virusul în ultimele zile.

Autorităţile indiene, în special cele din New Delhi, au declarat în repetate rânduri că doar persoanele care necesită monitorizare medicală permanentă trebuie să meargă la spital, iar pacienţii cu forme uşoare de COVID-19 ar trebui să rămână în convalescenţă în locuinţele lor.

New Delhi a înăsprit măsurile privind limitarea răspândirii noului coronavirus marţi, ordonând rezidenţilor să stea acasă pe durata weekendurilor, pe lângă adoptarea interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii.

India a raportat peste 35 de milioane de cazuri de COVID-19, al doilea bilanţ din lume după cel înregistrat de Statele Unite. Ministerul Sănătăţii a raportat 534 de decese noi miercuri, iar bilanţul total al victimelor confirmate pe durata pandemiei de coronavirus în această ţară a urcat la 482.551. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te