Incredibila poveste a asasinării jurnalistei Caruana Galizia, ordonată de premierul Maltei

DE Adina Mutăr | 12.03.2021 - 22:26
Daphne Caruana Galizia/ Foto: times of malta
Foto: times of malta

Vincent Muscat il-Kohhu, unul dintre ucigași, a povestit în detalii, timp de cinci ore, filmul asasinării jurnalistei de investigații din Malta, a cărei „eliminare” ar fi fost comandată chiar de fostul premier maltez, Joseph Muscat.

SHARE

Ucigașul a povestit și cum s-au certat, el și ceilalți „tovarăși”, dacă să o asasineze cu o pușcă, ceea ce unora li s-a părut „prea zgomotos”, sau cu o bombă, care era „mai curată”.

Vincent Muscat, care ispășește o condamnare de 15 ani după ce a pledat vinovat pentru rolul său în asasinarea Galiziei, și-a cerut scuze familiei victimei înainte de a depune o mărturie de cinci ore, joi, potrivit Malta Today.

Au pândit-o inclusiv prin ferestrele casei

Acesta a descris în detalii complotul pentru a o ucide pe jurnalista de investigații care zguduise clasa politică prin dezvăluirile cazurilor de corupție reieșite din Panama Papers, documente despre conturi ale politicienilor în paradisuri fiscale.

Vincent a descris inclusiv modul în care el și Alfred Degiorgio au urmărit-o pe Galizia pentru a-i cunoaște traseele. Au urmărit-o chiar și prin ferestrele casei sale, folosind un telescop cu focalizare automată.

„Am stat acolo pe niște cărămizi. Era incomod, înțepeneai. Mă duceam uneori după mâncare. Cumpăram trei pachete de Rothmans Red pe zi. Puneam mucurile de țigări într-o sticlă cu apă, pentru a nu lăsa nicio urmă. Stăteam acolo și o priveam pe Daphne stând pe sofa, cu un laptop pe genunchi, până la 2 dimineața”, a declarat Vincent.

Citește și 

Malta, noua destinație a tinerelor racolate din România pentru prostituție

Unul din ucigașii jurnalistei malteze Caruana Galizia a pledat vinovat. A primit 15 ani închisoare

 

Șapte persoane au fost acuzate de crimă și complicitate, inclusiv magnatul maltez Yorgen Fenech, despre care Muscat spune că a conceput complotul.

Fenech a fost arestat încercând să fugă cu iahtul în Italia. Acesta neagă acuzația.

30.000 de euro de fiecare pentru omor

Vincent Muscat a spus cum a ajuns să fie angajat pentru uciderea jurnalistei.

„Alfred Degiorgio a venit la mine și mi-a spus că este o treabă bună pentru mine. Planul era să o urmărim și s-o împușcăm la momentul potrivit”, a spus acesta.

Apoi a descris cum el și ceilalți au fost plătiți cu un avans de 30.000 de euro, în hârtii de 50 de euro.

„Am luat 10.000 de euro fiecare și am început să lucrăm. Eu și Alfred am urmărit-o și la Bidnija ”, a spus el, referindu-se la satul natal al jurnalistei.

Planul inițial era să o omoare în casa ei, cu o pușcă cu lunetă. A existat o situație în care Alfred Degiorgio era gata să apese pe trăgaci, dar fratele său, George Degiorgio, s-a opus pe motiv că era „prea zgomotos” și probabil că vor fi prinși. „O bombă va fi mai ușor de instalat, mult mai curată”, au decis ei.

Omorul, ordonat de fostul premier al Maltei

Vincent Muscat a numit mai multe persoane apropiate de cercul interior al fostului prim-ministru Joseph Muscat, despre care a spus că el a ordonat omorul, inclusiv pe fostul ministru al Economiei, Chris Cardona, și pe fostul șef de cabinet al lui Muscat, Keith Schembri, ca fiind implicați în asasinat. Muscat ucigașul a declarat că numele său este doar o coincidență cu cel al premierului, nefiind rude.

În timpul mărturiei, fiii Galiziei au postat în direct câteva detalii îngrozitoare.

„Alfred Degiorgio a luat o sticlă mică de apă, a umplut-o cu benzină și a legat-o de bombă pentru a-și face impactul și mai devastator”, a scris pe Twitter Matthew Caruana Galizia.

„Era fabricată din oțel inoxidabil, sofisticat, de fabricație străină. Avea un slot pentru o cartelă SIM.”

Cei doi bărbați aveau un depozit de arme în mașină pentru a scăpa „în cazul în care întâmpinau un obstacol”.

Muscat a descris bomba atât de puternică, încât mașina a fost smulsă de pe șosea, căzând pe un câmp din apropiere, trupul jurnalistei fiind rupt în bucăți.

Vincent a mai declarat că au folosit „o bombă îngrijită, cu carcasă din oțel inoxidabil, cu un slot pentru o cartelă SIM pentru a controla detonarea cu precizie ridicată”.

„Bomba a venit cu un telefon mobil. Avea un comutator. Trebuia să trimiți un mesaj special pe cartela SIM de pe bombă ”, a spus el. „A avut aproximativ 500g de exploziv."

Apoi a adăugat că era atât de important pentru oamenii care i-au angajat să se asigure că Galizia nu va supraviețui, încât au întărit bomba. „Am atașat o sticlă de benzină în cazul în care nu era suficient de puternică”, a spus el.

S-au antrenat pe o mașină la fel ca a jurnalistei

De asemenea, au „obținut” o mașină la fel ca cea a Galiziei, astfel încât să poată exersa cum să deschidă geamul din spate și să introducă bomba sub scaunul șoferului.

El a mai spus că Alfred Degiorgio a avut discuții la un moment dat cu fostul ministru al Economiei în privința a două grupuri care doreau să participe la uciderea jurnalistei.

„Odată, Alfred mi-a spus că Cardona i-a trimis un mesaj”, a spus Vincent, referindu-se la fostul ministru al Economiei. „A menționat cei 150.000 de euro și a spus că mai există două grupuri care vor să participe, la același preț.”

În noaptea de dinaintea asasinatului, Vincent a fost chemat să ridice bomba într-un garaj dintr-o suburbie din Valletta. Galizia își lăsase mașina afară în acea noapte, oferindu-le ocazia perfectă de a planta bomba. Au instalat-o la miezul nopții, ducând-o într-un rucsac la mașina ei.

Apoi s-au întâlnit din nou la 6 dimineața în ziua crimei și au așteptat câteva ore înainte ca ea să iasă afară. „Dar s-a întors”, a spus Muscat. „La scurt timp, ea a reapărut, parcă ar fi uitat ceva”.

Galizia s-a urcat în mașină, a ieșit de pe aleea casei și a coborât pe un drumul principal.

Au declanșat bomba, dar n-au auzit explozia, se aflau la depărtare. „Ne întoarceam la mașină. Nu am auzit nimic”, i-a spus Alfred. „ Nu cred că a explodat. Dar când ne-am uitat înapoi, am văzut fumul negru”.

Muscat a declarat apoi instanței că a fost șocat de atenția națională și internațională pe care a avut-o crima. El a spus că habar nu avea cât de importantă este acea femeie.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te