Unul din ucigașii jurnalistei malteze Caruana Galizia a pledat vinovat. A primit 15 ani închisoare

DE Adina Mutăr | 23.02.2021 - 20:34
sursă AFP

Unul dintre cei trei bărbați acuzați că au pus o mașină-capcană pe traseul jurnalistei malteze anticorupție Daphne Caruana Galizia, la 16 octombrie 2017, a pledat vinovat marți și a fost condamnat la numai 15 ani de închisoare.

SHARE

Vincent Muscat a primit o sentință îngăduitoare după ce judecătorul a spus că a cooperat cu poliția în cazul care a zguduit națiunea.

Jurnalista a murit în explozia declanșată când a trecut cu mașina sa pe lângă mașina-capcană, nu departe de casă. Asasinarea acesteia - după ce a dezvăluit afacerile ilegale din elita politică a Maltei - a stârnit indignare internațională și proteste care l-au obligat pe premierul Joseph Muscat să demisioneze.

Ceilalți doi conspiratori la asasinarea jurnalistei așteaptă în continuare procesul, la fel și omul de afaceri Yorgen Fenech, „creierul” complotului. Fenech, proprietarul unei companii din Dubai, „17 Black”, despre care raportase Caruana Galizia, a fost arestat în noiembrie 2019 în timp ce încerca să fugă cu iahtul său.

Vincent Muscat și frații George și Alfred Degiorgio, în vârstă de cincizeci de ani la acea vreme, au fost arestați în decembrie 2017 pentru comiterea crimei și au fost puși sub acuzare în iulie 2019.

Într-o ședință preliminară de marți, avocatul lui Muscat, Marc Sant, a informat instanța că clientul său vrea să înregistreze o admitere.

Când a fost întrebat cum vrea să pledeze, Muscat a răspuns: „Vinovat”.

Judecătorul Edwina Grima i-a spus avocatului: „Acestea sunt acuzații grave. Crimă, conspirație. El, Muscat, se confruntă, probabil, cu un termen de închisoare pe viață".

Dar Muscat a repetat că a pledat vinovat la toate acuzațiile, de crimă, deținerea de explozivi, plasarea bombei și conspirație criminală.

Însă, câteva ore mai târziu a fost condamnat nu pe viață, ci la 15 ani de închisoare, într-un acord cu acuzarea, renunțând la dreptul de a face apel. De asemenea, el trebuie să plătească 42.930 de euro cheltuieli de judecată.

Caruana Galizia era cunoscută pentru investigarea corupției la nivel înalt, inclusiv pentru contribuția la dezvăluirea datelor din 2016 din Panama Papers, care publicau conturile unor politicieni în paradisuri fiscale. 

Unul dintre fiii ei l-a acuzat pe premierul Muscat că a fost complice și a transformat Malta, o fostă colonie britanică care a aderat la Uniunea Europeană în 2004, într-o „insulă mafiotă”.

Muscat a demisionat în ianuarie 2020 după ce ancheta asupra crimei i-a implicat pe unii dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi.

Șeful de cabinet al lui Muscat, Keith Schembri, și ministrul său de Turism, Konrad Mizzi, au fost amândoi acuzați de Caruana Galizia că au fost implicați în corupție.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te