Rusia este afectată de Incendii și explozii suspecte. Sabotaj specific Operațiunilor Speciale

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.09.2022 - 13:27
Pe 1 aprilie un incendiu a izbucnit la un depozit de țiței din Belgorod, Rusia- Foto: Ministerul rus al Energiei

Războiul din Ucraina nu merge bine pentru armata Rusiei. În această lună, în doar cîteva zile, forțele ucrainene au reușit să recucerească mai mult teritoriu decât a capturat Armata rusă în luna aprilie.

SHARE

Luptele în care este implicată Armata rusă nu se limitează la interiorul granițelor ucrainene.

De luni de zile, locuri sensibile și facilități importante din întreaga Rusie au fost afectate de incendii și explozii misterioase, care sugerează o campanie de sabotaj care este semnul distinctiv al forțelor de operațiuni speciale.

În mai, în timp ce Armata rusă se pregătea să lanseze o ofensivă în regiunea Donbas a Ucrainei, avanposturile militare, centrele de recrutare și complexele industriale de apărare din Rusia au început să sufere explozii sau incendii misterioase.

În total, au avut loc zeci de incidente la unitățile din toată Rusia, fără explicații evidente.

Țintele includ rafinării de petrol, instalații de producție și depozitare de muniție, companii aerospațiale și de apărare și infrastructură de comunicații. Atacurile par a fi parte a unui efort de a submina și degrada capacitățile ofensive ale armatei ruse.

Este foarte posibil ca autorii să nu lucreze împreună.

În mai, de exemplu, autoritățile ruse au surprins doi adolescenți ruși aruncând cocktail-uri Molotov într-un comisariat militar - în esență o stație de recrutare. Zeci de comisariate au fost atacate în Rusia în acest an, ceea ce sugerează că unii ruși, în special cei care ar putea fi recrutați în armată, se opun războiului.

Dar atacurile suspecte par să se concentreze asupra unui set restrâns de ținte, iar incidentele s-au aliniat în mare măsură cu ceea ce unitățile militare de operațiuni speciale ar fi însărcinate ca parte a unei campanii de război neconvențional.

O campanie de gherilă în interiorul Rusiei

Războiul neconvențional este un set de abilități la care comunitatea de operațiuni speciale din SUA excelează și cu care are zeci de ani de experiență în conducerea și instruirea altora pentru a conduce.

Deoarece Armata americană nu este direct implicată în luptele din Ucraina, în spatele atacurilor pot fi comandourile ucrainene sau dizidenții ruși – poate o combinație a ambelor.

O astfel de campanie de gherilă ar putea lua avânt dacă Rusia continuă să eșueze în Ucraina și ar putea lua multe forme, a declarat pentru „The Insider” o beretă verde repartizată la o unitate de forțe speciale a Gărzii Naționale.

„La început, poate părea o campanie de perturbare, ca cea pe care am văzut-o în Belarus cu trenurile. Țintirea și atacarea liniilor de aprovizionare și a altor ținte blânde este întotdeauna pe listă", a spus sursa citată, care a vorbit sub protecția anonimatului. 

„Următoarele pe listă ar fi ținte mai dure, cum ar fi convoaiele militare, bazele sau chiar atacurile asupra facilităților de comandă și control și a cartierelor generale”, a adăugat bereta verde.

După 2014, când Rusia a atacat Ucraina, cucerind Crimeea și invadând Donbasul, Comandamentul pentru Operații Speciale din SUA și-a intensificat pregătirea, asistența și consilierea forțelor ucrainene.

Citește și: Misterul exploziilor de de pe granița Ucrainei cu Rusiei, neelucidat. Înscenare sau atac ucrainean?

Eficacitatea acetrui proces este acum vizibil lumii întregi în operațiunile armatei ucrainene. Unele dintre aceste operațiuni par să fi lovit în interiorul teritoriului rus, inclusiv un atac asupra unui depozit de combustibil din orașul Belgorod în aprilie, pe care Rusia l-a atribuit elicopterelor ucrainene și loviturilor cu rachete asupra bazelor rusești din Crimeea în august.

„Dar în cele din urmă o campanie de gherilă ar trebui să se maturizeze și să se adapteze la măsurile de securitate așteptate pe care armata și serviciile de securitate ruse le vor lua pentru a răspunde la atacuri”, a declarat bereta verde pentru Insider.

Citește și: Rusia înființează Districtul Federal Crimeea din toate zonele ocupate, sub conducerea lui Rogozin

În timp ce mulți ruși și-au exprimat opoziția sau consternarea față de războiul președintelui rus Vladimir Putin din Ucraina, partea cea mai dificilă a unei astfel de campanii pentru Ucraina ar putea fi câștigarea publicului rus, a spus bereta verde.

„Mulți ruși sunt patrioți înverșunați, iar Putin a folosit războiul destul de inteligent pentru a-l atrage pe rusul obișnuit”. O campanie de război neconvențional „este foarte greu de realizat” împotriva unei populații ostile, a adăugat bereta verde.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te