Incendii și în Siberia. Fumul gros a ajuns până la Polul Nord

DE Edi Neagu | Actualizat: 05.08.2021 - 10:15
Incendiile din Siberia par scăpate de sub control. FOTO: Twitter

Organizația Greenpeace avertizează că fumul de la incendiile de vegetație din Siberia a ajuns până la Polul Nord.

SHARE

Incendiile de vegetaţie din acest an din regiunea siberiană Iacuţia din Rusia au produs deja o cantitate record de emisii de carbon, cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului în care au loc de obicei astfel de focare, conform serviciului european de monitorizare prin satelit a atmosferei Copernicus, informează Reuters.

Ecologiştii se tem că incendiile, alimentate de vreme călduroasă dezgheaţă permafrostul şi turbăriile siberiene, eliberând şi mai mult carbon care a fost depozitat mult timp în tundra îngheţată.

Până în prezent, incendiile din acest an au mistuit peste 4,2 milioane de hectare în Iacuţia, degajând nori uriaşi de fum care au ajuns săptămâna aceasta până la Polul Nord, la mii de kilometri distanţă.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Sute de români, angajați de armatorul petrolierului atacat de Iran. Deputat AUR, ex-angajat

Emisiile produse de încălzirea climatică începând din iunie totalizează peste 505 megatone de dioxid de carbon echivalent, conform estimărilor Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAM). Cantitatea depăşeşte cu mult recordul de anul trecut, de 450 de megatone, înregistrată pe tot parcursul sezonului incendiilor, a declarat Mark Parrington, cercetător în cadrul CAM.

CITEȘTE ȘI: Borcea, în „tabără” la Olimp, cu șase din cei nouă copii ai săi. Valentina: Toţi copiii au părul lui

Iacuţia din nord-estul Siberiei este cea mai mare regiune a Rusiei, cunoscută pentru tundra sa şi iernile geroase. Dacă ar fi independentă, aceasta ar fi a opta cea mai mare ţară din lume.

Incendiile naturale fac parte din ciclul forestier din pădurile boreale nordice ale Rusiei, însă oamenii de ştiinţă au rămas uimiţi de amploarea şi intensitatea focarelor izbucnite în ultimii ani.

Aceasta a coincis cu încălzirea extremă din Arctica, unde temperaturile medii cresc de peste trei ori mai repede decât în restul lumii.

Oraşele din Iacuţia au fost uneori învăluite în fum atât de dens încât razele soarelui au fost blocate, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.