„Ştim că pedeapsa pentru dependenţă nu funcţionează şi nu îmbunătăţeşte viaţa persoanelor", a menţionat într-un comunicat Steve Allen, director al Autorităţii Sanitare din Oregon (OHA).
Allen a explicat că legea intră în vigoare într-un moment critic, în condiţiile în care incidenţa supradozelor de droguri a crescut cu 70% în acest stat de la începutul pandemiei de coronavirus.
Măsura, care a fost aprobată în noiembrie trecut şi a provocat o mare controversă în statul Oregon, presupune că poliţia nu va mai putea aresta un individ pentru posesia unor mici cantităţi de drog pentru consumul propriu, precum cocaină, heroină, metanfetamină, LSD, MDMA sau opiacee precum oxicodona. În schimb, persoanele găsite cu cantităţi mici din aceste droguri asupra lor riscă o amendă de până la 100 de dolari, a cărei achitare poate fi însă evitată dacă individul respectiv este de acord să se înscrie într-un program de dezintoxicare.
Obiectivul promotorilor acestei legi este să se acorde prioritate tratamentului persoanelor care se luptă cu o dependenţă, şi nu pedepsei cu închisoarea, care le-ar îngreuna reinserţia socială.
Statul Oregon este un pionier în ceea ce priveşte legislaţia privind posesia de droguri. Încă din 1973, acest stat a devenit primul din SUA care a legalizat folosirea în scopuri recreative a marihuanei. De altfel, tocmai fondurile obţinute din impozitul de stat asupra marihuanei vor finanţa programele de reabilitare avute în vedere odată cu noua măsură. Noi centre de dezintoxicare ar urma să înceapă să funcţioneze începând cu 1 octombrie, potrivit Agerpres.