Subsecretarul american pentru Controlul armelor, Bonnie Denise Jenkins, a declarat, la deschiderea reuniunii de patru zile de la Geneva, Convenția privind armele biologice ca unul dintre acordurile internaționale de securitate critice.
„În ultimele două decenii, au s-au făcut eforturi de consolidare a Convenției, au fost discuții utile la biroul de dezarmare, dar au fost făcuți pași minori la nivel național, în timp ce statele nu au reușit să cadă de acord asupra unor acțiuni mai semnificative”, a spus Jenkins.
Aceasta a subliniat că disponibilitatea pe scară largă a instrumentelor și metodelor științifice și tehnologice sofisticate erodează treptat barierele în calea dezvoltării armelor biologice.
Citește și
Rusia amenință că va distruge 32 de sateliți NATO pentru a paraliza sistemele de rachete
Un ministru din guvernul Ciucă a scris în CV că vorbește româna la nivel avansat. E membru UDMR
„Deși COVID-19 nu a fost rezultatul unei arme biologice, pandemia este un semnal de alarmă pentru noi toți”, a spus ea.
Jenkins a precizat că, deși există eforturi fără precedent pentru a consolida securitatea internațională a sănătății, lumea trebuie să abordeze cea mai recentă provocare, a pandemiei Covid, ca pe o lecție despre cum trebuie să arate un sistem sanitar care poate răspunde unei arme biologice.
„Trebuie să luăm măsuri pentru a ne asigura. Convenția trebuie să poată aborda în mod eficient provocările cu care ne confruntăm acum și în viitor”, a spus Jenkins.