Iarna blândă l-a distrus pe Putin. Oficialii chinezi cred că Rusia va deveni o „putere minoră”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 13.01.2023 - 11:05
China crede că Rusia va deveni o putere minoră/Foto: Profimedia Images

Moscova a încercat să slăbească hotărârea globală de a ajuta Kievul, folosind atacuri cibernetice, blocade maritime pentru a împiedica exporturile cruciale de cereale, înghețând livrările de gaz pentru Europa și amenințând cu oprirea tuturor importurilor de energie.

SHARE

Putin și propagandiștii săi au amenințat multă vreme că vor îngheța continentul european. 

Dar o iarnă blândă combinată cu o comunitate internațională care a răspuns colectiv la fiecare amenințare rusă cu propria ripostă - fie prin consolidarea apărării cibernetice, fie prin înlocuirea energiei sau prin sancțiuni economice - l-au ținut pe Putin departe de obiectivele sale.  

Acum, după mai mult de 320 de zile de conflict despre care liderul rus a afirmat inițial că va dura mai puțin de o săptămână, Moscova este aproape fără opțiuni de a face presiuni în afara Ucrainei pentru a stopa ajutorul militar și economic.

"Pur și simplu nu cred că au lățimea de bandă necesară pentru a proiecta puterea în altă parte în acest moment", a declarat Brian Whitmore, expert la Atlantic Council, pentru The Hill.

"Cred că jocul lor a fost efectiv să înghețe Europa și să o facă să sufere pe timpul iernii. Este clar că acest lucru nu va funcționa în acest moment", a spus Whitmore. "Ei se bazează pe faptul că hotărârea Occidentului va fi diminuată, iar acest lucru nu s-a întâmplat încă. Nu cred că vom ajunge acolo, sincer să fiu.” 

Până și oficiali chinezi l-au calificat pe Vladimir Putin drept "nebun" și au afirmat că Beijingul crede că Rusia va eșua în războiul din Ucraina și că va ieși din conflict ca o "putere minoră".

Mai mulți oficiali chinezi au avertizat Beijingul că nu trebuie să „urmeze pur și simplu Rusia, într-o replică rară la adresa invaziei barbare a lui Putin.

Oficialii au declarat că sunt de părere că Rusia nu va reuși să câștige războiul din Ucraina - iar impactul unui conflict atât de costisitor și mortal va face ca Moscova să iasă ca o „putere minoră”, cu o economie diminuată și o poziție slabă pe scena mondială.

Comentariile dure ale oficialilor chinezi, unii dintre ei spunând pur și simplu că „Putin este nebun", marchează un punct de cotitură semnificativ în relațiile presupus amiabile dintre Rusia și China - la doar o lună după ce cele două țări au promis că își vor aprofunda legăturile bilaterale.

Acum se pare că președintele Xi Jinping face tot posibilul - prin intermediul oficialilor săi - să se distanțeze de Putin și de războiul său, în timp ce liderul chinez se concentrează acum pe îmbunătățirea relațiilor sale diplomatice cu Occidentul. 

„Putin este nebun”, a declarat un oficial chinez pentru Financial Times. „Decizia de invazie a fost luată de un grup foarte mic de oameni. China nu ar trebui să urmeze pur și simplu Rusia”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te