HMS Montrose, 85 de ciocniri cu forțele iraniene în Ormuz. Germania nu se alătură forței europene

DE Adina Mutăr | 31.07.2019 - 22:56

În 27 de zile de patrulare la intrarea în Golf, nava britanică HMS Montrose a avut 85 de „interacțiuni cu forțele iraniene” ceea ce a dus adesea la „un schimb de avertismente” radio.

SHARE

Comandantul HMS Montrose, William King, a declarat, miercuri, că Teheranul pare să testeze forța și rapiditatea răspunsurilor Marinei Regale în Golful Persic.

„Asta vă oferă o idee despre intensitatea acestor provocări. Este mai mult decât tot ce am văzut în timpurile recente”, a spus King la Radio BBC.

„Iranienii par a să ne testeze reacțiile tot timpul.”

Iranienii susțin că prezența britanică este nelegitimă, „chiar dacă ne aflăm în mod complet legal în apele internaționale”, a spus King.

„Vin în viteză cu ambarcațiunile lor spre noi, pentru a testa la ce nivel de avertizare ajungem.” King a subliniat că, deși tensiunile cresc, Iranul a rămas „profesionist” și „cordial” în Golf. „Există o înțelegere sănătoasă, un respect între navigatori, care acum pare să fie stabilit”, a spus King.

La începutul acestei luni, petrolierul Stena Impero, fără încărcătură, sub pavilion britanic, a fost capturat de forțele Gărzii Revoluționare Iraniene în timp ce trecea prin strâmtoarea Ormuz.

Marea Britanie a susținut că petrolierul a trecut prin apele teritoriale ale Omanului conform dreptului internațional, în timp ce Iranul a susținut că nava a intrat în coliziune cu o barcă de pescuit în apele iraniene.

„Iranul nu avea dreptul să obstrucționeze trecerea navei, cu atât mai puțin să o captureze”, a spus Jeremy Hunt, secretarul de Externe la acea dată.

„Prin urmare, a fost un act de piraterie de stat pe care nu vom ezita să-l condamnăm.”

Săptămâna trecută, Jeremy Hunt a anunțat că Marea Britanie va încerca să formeze o misiune maritimă condusă de Europa pentru asigurarea traficului în regiunea Golfului.

Hunt a subliniat că misiunea se va concentra pe „navigația liberă” și nu va face parte din „politica americană de presiune maximă asupra Iranului”, întrucât Marea Britanie este încă angajată să păstreze acordul nuclear cu Iranul.

Germania a anunțat, miercuri, că nu va participa la o misiune navală condusă de SUA pentru a asigura strâmtoarea Ormuz, aproape de coasta Iranului, a declarat ministrul de Externe, Heiko Maas, subliniind că Germania vrea să evite o escaladare suplimentară a tensiunilor în regiune.

Maas, aflat la Varșovia, a declarat reporterilor că „nu există o soluție militară”.

„Germania nu va lua parte la misiunea maritimă planificată și coordonată de Statele Unite”, a precizat Maas.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -