Harta gazelor naturale din Europa. Cum s-au schimbat fluxurile după ce Rusia a strâns robinetul

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.09.2022 - 10:10

Cota de piață a gazelor naturale rusești în Uniunea Europeană s-a redus la jumătate, potrivit datelor legate de importul de gaze naturale. Rusia a ajuns pe locul trei ca și cotă de piață a gazelor naturale în Europa.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Date au fost publicate pe Facebook de economistul Gheorghi Anghelov, care citează date privind importurile de gaze.

„Rusia nu doar că și-a pierdut rolul de lider pe piața gazelor naturale în Europa - Rusia a coborât chiar pe locul trei. În ultima perioadă, cea mai mare sursă de import de gaze naturale este de gaz lichefiat (un procent de 36%), pe locul doi este Norvegia (32%) și abia pe locul trei se află Rusia (21%)”, a scris Anghelov, potrivit publicației „Sega” din Bulgaria, citată de Rador.

El citează date de la Bruegel, think tank-ul european și ENTSO-G, rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de gaze. Economistul își amintește că în urmă cu un an situația era exact inversă – Rusia deținea poziția de lider pe piața europeană a gazelor, urmată de Norvegia, iar gazul lichefiat se afla pe locul trei.

Potrivit acestuia, subminarea poziției de lider a Rusiei este logică - majorarea cu 900% a prețurilor gazului rusesc l-a făcut necompetitiv, dar și clienții se gândesc dacă este rezonabil să lucreze cu un furnizor care poate manipula singur piața și crește prețurile atunci când dorește.

Cu toate acestea, cota de piață de 21% rămasă pentru Rusia nu este mică, iar Gazprom are o influență uriașă asupra pieței europene - pur și simplu pentru că în prezent nu există suficientă infrastructură pentru a se înlocui complet gazul rusesc, a explicat Anghelov. El a adăugat că un caz deosebit de izbitor a fost Germania, care este în discuții cu Qatar pentru aprovizionarea cu gaze pe termen lung - dar Germania nu are niciun terminal de gaz lichefiat și nu poate importa în prezent niciun metru cub de gaz din Qatar.

Citește și: VIDEO Uraganul Ian face ravagii în Florida.Peste 2 milioane de locuitori au rămas fără electricitate

Deci, dacă gazul rusesc se oprește în acest moment, Germania va rămâne fără gaz. Cu toate acestea, Germania construiește șase terminale de gaz lichefiat - câteva dintre acestea sunt plutitoare și vor fi instalate în această iarnă.

Citește și: China a testat feriboturi auto civile pentru a lansa o invazie amfibie a Taiwanului

Săptămâna trecută, Finlanda și Estonia au semnat, de asemenea, un contract pentru instalarea unui terminal plutitor de gaz lichefiat, care este de așteptat să fie operațional în octombrie anul acesta.

Multe alte terminale sunt, de asemenea, în construcție - peste 30 de proiecte de terminale sunt în curs de pregătire în Europa, inclusiv o jumătate de duzină în regiunea noastră, a spus economistul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te