Șeful Hamas a fost ucis la Teheran. Moartea sa, obiectul unei anchete. Gruparea vrea să se răzbune

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 31.07.2024 - 09:22
Hamas Ismail Haniyeh a fost ucis la Teheran într-un „raid perfid sionist”. Grupul islamist a anunțat Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)
Hamas Ismail Haniyeh a fost ucis la Teheran într-un „raid perfid sionist”. Grupul islamist a anunțat Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran, potrivit unui comunicat al grupării Hamas, citat de CNN și The Guardian. Moartea sa, obiectul unei anchete în Iran. Gruparea lui a jurat răzbunare.

SHARE

Într-o declarație, grupul islamist a deplâns moartea lui Haniyeh, despre care a spus că a fost ucis într-un „raid perfid sionist asupra reședinței sale din Teheran”.

Anterior, Gărzile Revoluționare din Iran au declarat că a fost vizat în reședința sa împreună cu o gardă de corp iraniană. Haniyeh era în Iran pentru a participa la inaugurarea președintelui Masoud Pezeshkian. Acesta a spus că investighează circumstanțele „incidentului”.

Hamas Ismail Haniyeh a fost ucis la Teheran într-un „raid perfid sionist”. Grupul islamist a anunțat

Haniyeh era șeful politic în exil al grupării militante și și-a petrecut o mare parte a timpului în ultimii ani în Qatar. În timpul războiului Israel-Gaza, el a acționat ca negociator în discuțiile de încetare a focului și a avut legătura cu principalul aliat al Hamas, Iran.

Citește și: Iranul şi Rusia şi-au reafirmat parteneriatul strategic: exerciţii navale comune în Marea Caspică

Israelul nu a comentat încă despre uciderea sa.

Zece membri ai familiei liderului Hamas Ismail Haniyeh au fost ucişi, în 25 iunie, într-un atac israelian în Tabăra de Refugiaţi Al-Shati din oraşul Gaza.

Citește și: Cine este Massoud Pezeshkian, reformistul care a câştigat alegerile prezidenţiale în Iran

Un oficial Hamas afirmă că asasinarea lui Haniyeh ”nu va rămâne nepedepsită”, relatează Reuters.

Asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh în Iran este un ”act de laşitate care nu va rămâne nepedepsit”, a declarat Moussa Abu Marzouk, înalt oficial Hamas, citat de Al-Aqsa TV, televiziunea condusă de Hamas.

Mohammed Ali al-Houthi, şeful Comitetului Revoluţionar Suprem Houthi din Yemen a declarat: ”Ţintirea lui Ismail Haniyeh este o crimă teroristă odioasă şi o încălcare flagrantă a legilor şi a valorilor ideale”.

Sami Abu Zuhri, înalt oficial Hamas a afirmat, la rândul său: ”Acest asasinat al fratelui Haniyeh de către ocupaţia israeliană este o escaladare gravă care urmăreşte să frângă voinţa Hamas şi voinţa poporului nostru şi să atingă scopuri false. Confirmăm că această escaladare nu îşi va atinge obiectivele. Hamas este un concept şi o instituţie şi nu persoane. Hamas va continua pe această cale indiferent de sacrificii şi suntem încrezători în victorie.”

 Potrivit presei internaţionale, Ismail Haniyeh a participat marţi la ceremonia de depunere a jurământului de către noul preşedinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, scrie news.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te