Guvernul spaniol a adoptat reforma muncii, anulând contractele temporare

DE Elena Andrei | 28.12.2021 - 20:42
Guvernul spaniol a adoptat reforma muncii, anulând contractele temporare/foto: eunews
Guvernul spaniol a adoptat reforma muncii, anulând contractele temporare/foto: eunews

Cabinetul spaniol a adoptat marți o reformă radicală a muncii despre care miniștrii spun că este primul acord de mai bine de 40 de ani de protecție a drepturilor lucrătorilor spanioli.

SHARE

Săptămâna trecută s-a ajuns la un consens în jurul reformei cu sindicatele și asociațiile de afaceri.

Reforma va intra în vigoare de miercuri, iar companiile vor avea trei luni la dispoziție pentru a se adapta la noile reguli.

„Acesta este primul acord de mai mult de patru decenii care inversează tendința de pierdere a drepturilor, puterii de negociere a salariilor lucrătorilor”, a declarat ministrul Muncii, Yolanda Diaz, într-o conferință de presă.

„Sunt multe femei și tineri în această țară care nu au avut în toată viața un contract care să nu fi fost nesatisfăcător”, a subliniat Diaz.

Una dintre temele principale ale reformei complexe a muncii se referă la reducerea contractelor de muncă temporare. 40% din toate contractele de muncă din Spania au o durată mai mică de patru zile, ca să fie de zilieri.

Reforma structurală urmărește să facă din contractele permanente de muncă o normă. Noua lege va elimina cel mai comun tip de contract temporar și va permite în schimb angajarea temporară numai în circumstanțe justificate și pentru perioade limitate de timp.

Citește și

Un polițist sub acoperire a lucrat 6 luni ca șofer de TIR pentru a demasca șpăgarii de la frontieră

Belgia ia în considerare introducerea vaccinării obligatorii anti-COVID-19

 

Contractele pentru muncă sezonieră vor veni, de asemenea, cu aceleași protecții ca și locurile de muncă permanente, iar companiile care încalcă regulile se vor confrunta cu amenzi mult mai severe.

Anterior, companiile plăteau abuzul în contractele de muncă maximum 8.000 EUR. Odată cu reforma, acestea vor fi amendate cu până la 10.000 de euro pentru fiecare lucrător afectat.

Sindicatele și negocierile colective vor fi, de asemenea, consolidate prin lege.

Companiile vor fi, de asemenea, stimulate să ofere instruire lucrătorilor în timpul concedierilor temporare sau a perioadelor de nefuncționare sezoniere.

„Trebuie să renunțăm la ideea că Spania trebuie să concureze cu salarii mai mici. Nu, trebuie să concuram cu muncitori mai calificați”, a spus Escriva.

Adoptarea acestei reforme a muncii permite, de asemenea, Spaniei să-și respecte angajamentul față de UE de a fi făcut schimbări structurale înainte de sfârșitul anului.

„Astăzi, datorită acestei reforme, este una dintre cele mai importante zile ale acestui guvern”, a spus Diaz.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te