Groenlanda interzice donațiile străine, anonime, „stil Georgescu”, pentru alegerile din martie.
Parlamentul Groenlandei urmează să aprobe un proiect de lege care interzice donațiile străine și anonime pentru activități politice, având ca scop protejarea integrității politice a țării înaintea viitoarelor alegeri.
Propunerea, introdusă de Guvernul groenlandez, trebui să treacă într-o singură sesiune, a informat The Local Denmark.
Groenlanda interzice donațiile străine, anonime, „stil Georgescu”, pentru alegerile din martie
Legea se va aplica partidelor politice, filialelor lor locale și de tineret, membrilor Parlamentului și candidaților la alegerile de la 6 aprilie.
Potrivit proiectului de lege, măsura este necesară din cauza „intereselor geopolitice din Groenlanda” și preocupărilor cu privire la „o mare putere aliată” care caută influența asupra teritoriului arctic.
Deși nicio țară nu a fost numită, mișcarea vine după rapoartele anterioare despre interesul SUA pentru achiziția Groenlandei.
Pe lângă interzicerea donațiilor străine, legislația ar limita contribuțiile politice private la 200.000 de coroane (29.000 USD) în total și limita donațiile individuale la 20.000 de coroane (2.900 USD).
Restricțiile propuse reflectă preocupările tot mai mari cu privire la influența externă în afacerile Groenlandei, pe măsură ce teritoriul semnificativ din punct de vedere strategic câștigă atenție globală.
Dacă va fi adoptată, legea ar intra în vigoare imediat, asigurând o supraveghere mai strictă a finanțării și metodelor de campanie înaintea alegerilor.
Groenlanda, un teritoriu aflat sub suveranitatea daneză din 1953, a atras interesul SUA datorită locației sale strategice și a resurselor minerale vaste.
Președintele american Donald Trump a descris anterior achiziția Groenlandei drept o „necesitate absolută” pentru securitatea economică a SUA, asemănând potențiala achiziție cu o „afacere imobiliară mare”.
Groenlanda, disputată de marile puteri
Analiștii ruși scriu că „intervenția brutală” a lui Donald Trump în privința Groenlandei ar putea fi fructificată de Rusia pentru a-și impune interesele în regiunea arctică, unde are 50 de baze militare. În plus, Rusia știe cum să influențeze alegerile prin rețelele de socializare, cum a făcut, în cel mai recent caz, în România, cu candidatul la prezidențiale Călin Georgescu.
Citește și: Danemarca permite o prezență militară sporită a SUA în Groenlanda. „Pentru securitatea noastră”
Serviciile secrete și autoritățile române au dezvăluit mecanismul de finanțare a campaniei lui Călin Georgescu, deși acesta a declarat la Autoritatea Electorală Permanentă 0 (zero) lei cu titlul de buget de campanie electorală, respectiv că nu a cheltuit nicio sumă în campanie.
Datele deţinute au relevat implicarea contului de TikTok "bogpr" în finanţarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei de socializare. Acesta, utilizând contul "bogpr” ar fi realizat donaţii pe TikTok de peste un milion de euro.
Citește și: Putin, pe picior de război cu Trump în Arctica. Trimite avioane de război adaptate luptei navale
Candidatul de extrema dreaptă și filorus Călin Georgescu ar fi fost susținut în campania electorală pentru turul I al alegerilor prezidențiale de zeci de mii de conturi de TikTok, unele dintre ele create încă din 20016, după cum reiese din documente declasificate. Drept urmare a acestei intervenții străine, anonimă, a fost anulat turul II al alegerilor prezidențiale.
Legea din Groenlanda este menită să stopeze orice amestec străin și manevră ilicită de campanie, indiferent cine ar porni astfel de activități.