Danemarca permite o prezență militară sporită a SUA în Groenlanda. „Pentru securitatea noastră”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.02.2025 - 20:30
Danemarca permite o prezență militară sporită a SUA în Groenlanda - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Danemarca permite o prezență militară sporită a SUA în Groenlanda - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Danemarca permite o prezență militară sporită a SUA în Groenlanda. „Pentru securitatea noastră”. Danemarca este pregătită să permită SUA să-și sporească prezența în Groenlanda, a declarat prim-ministrul danez Mette Frederiksen.

SHARE

Danemarca permite o prezență militară sporită a SUA în Groenlanda. „Pentru securitatea noastră”.

Guvernul danez încearcă să stopeze escaladarea crizei diplomatice cu Administrația Trump privind cea mai mare insulă din lume.

Ministrul Comerțului și Justiției din Groenlanda, Naaja Nathanielsen, a subliniat că SUA au menținut o prezență militară pe insulă timp de 80 de ani.

Teritoriul găzduiește deja o bază militară americană care monitorizează spațiul și detectează amenințările cu rachete, iar SUA „pot avea mai multe posibilități”, a declarat Frederiksen reporterilor înainte de o întâlnire a liderilor Uniunii Europene la Bruxelles.

Danemarca permite o prezență militară sporită a SUA în Groenlanda. „Pentru securitatea noastră”

„Sunt total de acord cu americanii că Nordul Înalt, regiunea arctică devine din ce în ce mai importantă atunci când vorbim despre apărare și securitate și descurajare. Și este posibil să găsim o modalitate de a asigura amprente mai puternice în Groenlanda”, a declarat Frederiksen luni, potrivit Bloomberg.

„Dacă este vorba despre securizarea părții noastre de lume, putem găsi o cale de urmat”, a spus ea, reiterând că Groenlanda face parte din Danemarca și „nu este de vânzare”.

Comentariile lui Frederiksen vin în mijlocul unui conflict între Copenhaga și Washington, după ce președintele Donald Trump a insistat că vrea să preia controlul Groenlandei din motive de securitate națională.

Frederiksen a obținut sprijinul aliaților europeni, întâlnindu-se recent cu liderii francezi, germani și nordici pentru a discuta situația.

Groenlanda este, de asemenea, pe ordinea de zi la reuniunea UE de luni, potrivit premierului danez.

Groenlanda este un teritoriu autonom în regatul danez, ceea ce înseamnă că factorii de decizie din Nuuk controlează majoritatea problemelor interne.

Danemarca, care supraveghează politica de apărare și securitate pe insula arctică bogată în minerale, a alocat recent 1,25 miliarde de euro pentru a spori apărarea insulei.

Frederiksen a comentat și afirmațiile vicepreședintelui american, JD Vance, conform cărora „Danemarca nu este un bun aliat”.

„Ne-am luptat cot la cot împreună cu americanii de multe, multe decenii”, a spus Frederiksen. „Nu voi accepta ideea că Danemarca este un aliat rău. Nu suntem, nu am fost și nici nu vom fi un aliat rău.”

Rusia hărțuiește spațiul aerian al Groenlandei

Danemarca a declarat luni că avioanele sale de luptă au fost activate de 81 de ori în 2024, ca răspuns la avioanele militare ruse care zboară în apropierea țării.

„În marea majoritate a cazurilor, aceasta a fost o reacție la apropierea aeronavelor militare rusești de spațiul aerian danez, rămânând în spațiul aerian internațional”, a declarat ministrul Apărării, Troels Lund Poulsen, Comisiei de Apărare a Parlamentului, potrivit agenției de presă Ritzau.

Citește și: Occidentul, pregătit de război în Arctica. Marea Britanie trimite un grup de nave de patrulare

Cele 81 de activări din 2024 marchează o creștere bruscă față de 55 de cazuri din 2023 și sunt ușor peste cele 80 de incidente înregistrate în 2022.

Numărul activărilor a crescut semnificativ de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei în februarie 2022, potrivit agenției de presă.

Citește și: Putin, pe picior de război cu Trump în Arctica. Trimite avioane de război adaptate luptei navale

În ianuarie, Danemarca a anunțat că avioanele de luptă și navele sale vor participa la operațiunile NATO din Marea Baltică pentru a spori securitatea regională și a proteja infrastructura critică.

Operațiunile urmăresc să protejeze infrastructura submarină vitală, inclusiv cablurile, pe fondul unei serii de incidente suspectate de sabotaj care afectează liniile de electricitate, comunicații și gaz din Marea Baltică.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te