Greșeala unui român în Grecia l-a costat permisul și o amendă de 150 €. Ce regulă banală a încălcat?

DE Vlad Alexandru | 16.08.2024 - 07:11
Greșeala unui român în Grecia l-a costat permisul și o amendă de 150 €. Ce regulă banală a încălcat - Foto: Facebook/ Forum Grecia (rol ilustrativ)
Greșeala unui român în Grecia l-a costat permisul și o amendă de 150 €. Ce regulă banală a încălcat - Foto: Facebook/ Forum Grecia (rol ilustrativ)

Greșeala unui român aflat în vacanță în Grecia l-a lăsat fără permisul de conducere. Mai mult, a trebuit să plătească și 150 de euro. Turistul este cu familia și tocmai i s-a terminat sejurul, iar Poliția nu vrea să-i înapoieze permisul.

SHARE
Un român aflat în vacanță în Grecia s-a ales cu permisul suspendat și a fost nevoit să plătească o amendă de 150 de euro după ce a încălcat legislația rutieră din această țară. 
 
Acesta intrase cu mașina pe o stradă cu sens unic, iar polițiștii l-au prins și l-au sancționat. Acum, familia de români trebuie să se întoarcă în România însă șoferul nu mai are permis.

Greșeala unui român în Grecia l-a costat permisul și o amendă de 150 €. Ce regulă banală a încălcat?

Pe un grup dedicat vacanțelor în Grecia, o femeie cere sfatul utilizatorilor. Ea spune că se află într-o situație ”disperată” având în vedere că soțul său a rămas fără permis și trebuie să părăsească Grecia deoarece li s-a încheiat sejurul.
 
”Cum putem recupera permisul de la poliție mai repede de 20 zile? Soțul a făcut o greșeală intrând pe strada cu sens unic, l-a oprit poliția luandu-i numerele și permisul, având și o amendă de 150€.
 
A spus că i se înapoiază de îndată ce merge cu chitanța de la amendă. A mers după ce a plătit, i-a spus sa meargă astăzi după ora 10:00. A fost la secție, i-a dat numerele mașinii, dar permisul nu. Ce sa facem în aceasta situație disperată, fiind și cu 3 copii după noi?”, a scris românca pe grupul Forum Grecia.
 
 
Postarea ei a atras foarte multe reacții, oamenii venind cu tot felul de soluții și sfaturi. 
 
”Sunați la Ambasada României în Grecia să vă îndrume care sunt pașii de urmat conform legislației de acolo! Mult succes!”, a scris cineva pe grup. 
 
Altul este de părere că discuția nu trebuie să includă copiii. 
 
”Ce îmi plac ăștia care menționează copiii la orice. Credeți că face vreo diferență? De ce nu s-a gândit înainte că e cu copiii și să fie mai atent?”, a comentat acesta.
 
Altcineva a venit să explice care este procedura în acest caz.  ”Statele nu pot „reține” permisele de conducere emise de alte state la infinit și nu le pot confisca decât dacă sunt false. Reținerea permisului de conducere este o măsură administrativă care are ca scop prevenirea situațiilor în care poți prezenta permisul, deși ai dreptul de a conduce suspendat și să încerci astfel să induci agentul constatator în eroare.
 
 
Sancțiunea care se aplică este „suspendarea dreptului de a conduce autovehicule” pe teritoriul statului respectiv. Și în lipsa fizică a permisului sancțiunea tot operează, astfel că, în unele situații deși ai permisul fizic, ai dreptul de a conduce suspendat. Statul grec va trimite în România permisul mai devreme sau mai târziu în funcție de sancțiunea aplicată, dar în toată această perioadă nu veți avea dreptul să conduceți pe teritoriul lor.
 
La fel se întâmplă și la noi, statul român nu „reține” la infinit și nu confiscă permisele altor state, doar operează în baza de date suspendarea dreptului de a conduce astfel încât persoana vizată să nu poată conduce autovehicule pe teritoriul RO. În cazul dvs. degeaba plecați cu permisul fizic pentru că dacă în baza de date figurați fără drept de conducere pe teritoriul Greciei tot vi se face dosar penal în cazul unui control.
 
Depinde foarte mult dacă au operat sancțiunea și cât de repede se vede în sistem la o interogare ulterioară. Permisul fizic o să vă ajute pe teritoriul altor state și implicit în RO unde va ajunge oricum mai devreme sau mai târziu. Poate reușiți totuși să aflați cât timp aveți suspendat DREPTUL de a conduce pe teritoriul Greciei și de când produce efecte. Poate au în legislație cum avem și noi posibilitatea emiterii unei dovezi cu drept de circulație X zile”, a explicat utilizatorul.
 
Grecia este una dintre destinațiile de vacanță preferate de români. Cei mai mulți au experiențe frumoase, însă sunt și turiști care au probleme cu autoritățile, sunt păcăliți la cazare, plătesc prea mult pe mâncare sau alte diverse de nemulțumiri. 
 
Ei își spun poveștile pe grupuri de socializare pentru a-i ajuta și pe alții care se află în situația lor sau ar putea avea parte de experiențe similare. 
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te