Germania se opune reînarmării Europei cu rachete nucleare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.12.2018 - 12:24

Germania se va opune instalării unor rachete nucleare cu rază medie de acţiune în Europa în cazul în care Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare încheiat în timpul Războiului Rece ar fi abandonat, a anuțat Heiko Maas, ministrul german de Externe.

SHARE

Statele Unite au ameninţat că se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat în 1987 de către preşedinţii american Ronald Reagan şi sovietic Mihail Gorbaciov, în cadrul unei desfiinţări arsenalelor americano-ruse. Rusia şi-a anunţat intenţia de a desfăşura rachete nucleare în Europa, după ce Statele Unite au anunţat că intenţionează să denunţe acest tratat.

Tratatul INF interzice Moscovei şi Washingtonului să desfăşoare rachete terestre cu rază scurtă şi medie de acţiune în Europa.

„În nicio circumstanţă Europa nu trebuie să devină scena unei curse a înarmării. Desfăşurarea de noi arme nucleare va fi primită cu o rezistenţă sporită în Germania”, a declarat Mass pentru agenția de presă germană DPA.

Ministrul Heiko Mass a mai precizat că Europa nu trebuie, în niciun caz, să devină teatrul unei dezbateri pe tema reînarmării. „Staţionarea unor rachete cu rază medie de acţiune se va lovi de o mare rezistenţă în Germania. (…) Reînarmarea nucleară este foarte cert răspunsul greşit”. Moscova şi Washingtonul se acuză reciproc că încalcă Tratatul INF.

Washingtonul denunţă desfăşurarea de către Moscova a sistemului de rachete 9M729, despre care Washingtonul susţine că au o rază de acţiune de peste 500 km, ceea ce constituie o încălcare a Tratatului INF. La rândul său, Moscova susţine că Washingtonul nu a prezentat niciodată dovezi ale unor astfel de încălcări şi că SUA au fost prima ţară care a încălcat acordul prin desfăşurarea de elemente strategice ale scutului antirachetă în Europa.

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit în timpul întâlnirii sale anuale cu presa despre pericolul tot mai mare al unui război nuclear, atenţionând că acesta „ar putea duce la distrugerea întregii civilizaţii şi posibil chiar a întregii planete”.

În acest context, ministrul de externe al Germaniei a invitat la „o nouă arhitectură pentru controlul armelor”, care să vizeze nu doar armele nucleare, ci şi „sistemele de arme moderne şi autonome, precum roboţii ucigaşi”.

Citește și Donald Trump, din Irak: „Statele Unite nu pot continua să fie jandarmul lumii”

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -