„Ne vom referi acum oficial la aceste evenimente din perspectiva de azi: un genocid”, a declarat vineri ministrul german de Externe, Heiko Maas.
60.000 de etnici herero și 10.000 de nama au fost uciși de trupele coloniale germane în sud-vestul Africii între 1904 și 1908.
Această recunoaștere a Berlinului vine după cinci ani de negocieri între Germania și Namibia.
„Sunt fericit și recunoscător că am ajuns la o înțelegere cu Namibia despre cum să abordăm cel mai întunecat capitol din istoria noastră comună", a spus Maas într-o declarație scrisă.
„În lumina responsabilității noastre istorice și morale, vom cere iertare Namibiei și descendenților victimelor", a adăugat el.
Citește și
RWANDA Macron a cerut iertare pentru rolul Franței în genocidul din 1994 asupra populației tutsi
Franța arestează și extrădează foști extrmiști din Brigăzile Roșii italiene
O declarație comună privind reconcilierea dintre Namibia și Germania este așteptată să fie semnată luna viitoare, potrivit diplomaților.
Președintele german Frank-Walter Steinmeier își va cere oficial scuze pentru genocid în fața Parlamentului namibian, dar planurile pentru această vizită nu sunt încă finalizate, a informat presa locală.
Ca parte a reconcilierii, Guvernul german a oferit 1,1 miliarde de euro ajutor pentru dezvoltare Namibiei, dar a exclus despăgubiri obligatorii pentru descendenții victimelor.
Maas a subliniat vineri că acest fond de dezvoltare trebuie văzut ca un „gest” din partea Germania de asumarea responsabilității sale politice și morale.
„Comunitățile afectate de genocid vor avea un rol crucial în implementarea acestui fond. Din acesta nu se pot obține despăgubiri legale", a subliniat el.
Atrocitățile împotriva etnicilor Hereros și Nama sunt văzute de mulți istorici ca primul genocid al secolului al XX-lea.