Germania nu face greșeala României cu Georgescu. Președintele german Frank-Walter Steinmeier a îndemnat platformele de socializare să respecte legile europene, avertizând că nu li se va permite „să submineze sistemele democratice”.
Președintele german a făcut declarațiile la Conferința de Securitate de la Munchen, la care au participat lideri și miniștri de top din întreaga lume, inclusiv vicepreședintele SUA JD Vance, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și ministrul chinez de externe Wang Yi.
Germania nu face greșeala României cu Georgescu. „Nu permitem Tik Tok să ne distrugă”
„Desigur, noi europenii cerem ca și companiile de tehnologie, ca toți ceilalți, să respecte legislația europeană – indiferent dacă se numesc TikTok, X sau altceva”, a declarat Steinmeier referindu-se la două dintre cele mai populare platforme.
„Nu trebuie și nu vom permite platformelor să ne distrugă societățile democratice sau să provoace prejudicii grave copiilor noștri”, a spus el.
Vicepreședintele SUA, JD Vance, s-a războit, la Munchen, cu liderii UE pe diverse teme, inclusiv pe cea a „interferenței Rusiei” în alegeri prin intermediul platformelor sociale.
Omul lui Trump a declarat că UE a făcut presiuni enorme pentru anularea alegerilor. El s-a referit la influența Rusiei în campania lui Călin Georgescu susținând că statul român trebuia să își ia măsuri de protecție din timp.
„Situația a ajuns atât de rău în decembrie, România a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”, a acuzat Vance.
„Agumentul a fost că dezinformare rusească a infectat alegerile românești. Dar le cer prietenilor mei europeni să se uite în perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclamă pe social media să vă înfluențele alegerile, noi cu siguranță credem, puteți condamna acest lucru pe scena mondială.
Dar dacă democrația poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătite pe reclame digitale de o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început”, a continuat Vance.
În răspuns, Steinmeier a anunțat că țările europene vor investi masiv în următorii ani pentru a-și consolida poziția în tehnologia digitală și pentru a-și îmbunătăți capacitățile și infrastructura AI.
Remarcile sale au venit pe fondul escaladării tensiunilor dintre administrația americană și Berlin înainte de alegerile parlamentare din Germania din 23 februarie.
JD Vance și Musk „acreditează” partidul extremist AfD în alegerile din Germania
La conferință, vicepreședintele SUA, JD Vance a susținut un discurs controversat în care a criticat guvernele europene pentru că s-au opus partidelor populiste de dreapta și de extremă dreapta, susținând că această poziție este antidemocratică. Vance s-a întâlnit apoi cu copreședintele AfD (Alternativă pentru Germania) Alice Weidel la München, o mișcare care a semnalat sprijinul cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare din Germania.
Elon Musk, proprietarul X și un apropiat al președintelui american Donald Trump, a susținut, de asemenea, comentariile lui Vance la conferință, postând pe X: „Make Europe Great Again! MEGA, MEGA, MEGA.”
Citește și: Delir în Rusia: Iohannis, forțat de SUA să demisioneze. Oamenii lui Trump au fost în România
Miliardarul din tehnologie a susținut în mod repetat AfD de extremă-dreapta, în ciuda criticilor ample din partea partidelor politice germane de centru-stânga și de centru-dreapta. Joi, Musk a postat pe X că „AfD este singura speranță pentru Germania”.
De când Musk a cumpărat X în 2022, platforma a devenit cunoscută ca un refugiu pentru opiniile de extremă dreapta, criticii spunând că Musk răspândește acum tipul de dezinformare pe care platforma Twitter l-a interzis înainte.
Citește și: Trimisul special pe politică al lui Trump acuză: Biden, nu rușii au manipulat alegerile din România
AfD, partid antiimigranți, pe placul lui Trump, are acum, conform sondajelor, 20%, poziționându-se să devină al doilea partid ca mărime la alegerile din 23 februarie.
Totuși, probabil că va rămâne în afara oricărui guvern de coaliție, deoarece toate celelalte partide au refuzat să coopereze cu extremiștii de dreapta.
Alianța de centru-dreapta CDU/CSU, condusă de Friedrich Merz, este lider dominant cu 30% în sondajele recente. Social-democrații (SPD) ai cancelarului Olaf Scholz sunt la 16%, iar partenerul lor de coaliție, Verzii, la 14%.