Germania acuză Rusia că a fost în spatele asasinării unui georgian în Berlin

DE Adelina Sahlean | 18.06.2020 - 14:07
Foto: bellingcat

Germania acuză autoritățile ruse că au comandat asasinarea unui cetățean georgian de origine cecenă în 2019 la Berlin, a anunțat joi Parchetul federal, însărcinat cu cele mai sensibile dosare, scrie AFP.

SHARE

"La o dată necunoscută, anterioară 18 iulie 2019, autoritățile guvernului central al Federației Rusiei au ordonat (suspectului) lichidarea cetățeanului georgian de origine cecenă, Tornike K", afirmă, într-un comunicat, parchetul federal, referindu-se la un rus care a intrat în Germania cu o identitate falsă și a fost arestat după crimă. 

Crima a avut loc în luna august în parcul Kleiner Tiergarten din Berlin. Acolo a fost ucis georgianul în vârstă de 40 de ani. Un suspect rus a fost reţinut şi s-a aflăt în arest pentru cercetări. Potrivit reţelei de jurnalism de investigaţie Bellingkat, ar fi vorba de Vadim K, originar din Kazahstan.

Aparent, victima a luptat în aşa-numitul "al doilea război din Cecenia" împotriva Rusiei. Potrivit Procurorului General federal, bărbatul ucis la vârsta de 40 de ani a fost calificat drept "terorist" de către autorităţile ruse şi dat în urmărire generală. Numeroşi foşti luptători ceceni au fost deja ucişi în exil.

Crima luat amploarea unei crize diplomatice între Berlin şi Moscova la vremea respectivă. După expulzarea a doi diplomaţi ruşi din Germania, considerați vinovați pentru asasinat, a urmat ca doi diplomaţi germani să părăsească Rusia.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe german a evidenţiat că, potrivit Procurorului General federal, "există suficiente indicii concrete care atestă că uciderea a avut loc fie la ordinul unor instituţii de stat ale Federaţiei Ruse, fie la ordinul Republicii Autonome Cecene, ca parte a Federaţiei Ruse."

Ministerul rus de Externe a calificat acţiunea drept "măsură de răzbunare".

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat la reuniunea la vârf consacrată Ucrainei, care s-a desfăşurat la Paris, făcând trimitere la crimă, că "există o regulă: voi i-aţi expulzat pe diplomaţii noştri, noi îi expulzăm pe diplomaţii voştri." Putin a subliniat că diplomaţii ruşi expulzaţi nu au avut "nimic" a face cu respectiva crimă. Bărbatul ucis era un luptător dat în urmărire, care a ucis el însuşi 98 de persoane. În plus, potrivit liderului de la Kremlin, georgianul a fost "unul din organizatorii" atentatelor din metroul de la Moscova. Totuşi, mass media ruse relatează că numele georgianului nu a fost menţionat niciodată în contextul anchetelor care au avut loc. Peskov a evidenţiat însă joi că numele suspecţilor "nu se dau de regulă publicităţii". Numeroşi luptători sau oameni implicaţi în executarea de atentate se ascund şi astăzi în Europa, a mai adăugat Dimitri Peskov.

Cancelara germană Angela Merkel i-a cerut la Paris lui Putin să coopereze în vederea elucidării cazului. "Plec de la premisa că partea rusă ne va pune la dispoziţie informaţiile pe care le deţine", a declarat ea. La care Putin a răspuns: "Trebuie să-i ajutăm pe colegii noştri germani."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te