Generalul McMaster: Rusia aşteaptă să dăm dovadă de slăbiciune prin plecarea SUA din Europa

DE Mona Lazăr | Actualizat: 21.05.2025 - 17:49
Generalul McMaster: Rusia aşteaptă să dăm dovadă de slăbiciune prin plecarea SUA din Europa i - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Generalul McMaster: Rusia aşteaptă să dăm dovadă de slăbiciune prin plecarea SUA din Europa i - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

O retragere la scară largă din rețeaua de baze americane din Europa „ar putea fi devastatoare, atât pentru capacitatea noastră de a descuraja conflictele, cât și pentru a răspunde la crize”, a declarat locotenentul general H.R. McMaster.

SHARE

„Este foarte important pentru noi să recunoaștem că această Axă a Agresorilor reprezintă o amenințare pentru lumea liberă și ar trebui să acționăm în consecință”, a spus McMaster, care a fost consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump în perioada 2017-2018.

Generalul McMaster: Rusia aşteaptă să dăm dovadă de slăbiciune prin plecarea SUA din Europa

Într-o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), McMaster a subliniat importanța stabilirii unor baze avansate ale SUA în Europa, a avertizat că reducerea acestora ar încuraja rivalii autoritari și a susținut că descurajarea conflictelor viitoare necesită o prezență avansată.

Citește și: Scut în Europa împotriva Rusiei. România, apărată de rachete Storm Shadow, Taurus și Tomahawk

CEPA: Cum ați evalua impactul operațional al pierderii accesului la centre aeriene și navale cheie, cum ar fi Poznan, Ramstein, Lakenheath sau Rota, în ceea ce privește proiecția puterii SUA?

McMaster: Ar putea fi devastator, atât pentru capacitatea noastră de a descuraja conflictele, cât și pentru a răspunde la crize. În 2017, când unii membri ai administrației Trump pledau pentru retragerea forțelor și dezangajarea din Europa, i-am adus președintelui Trump o analiză a răspunsului nostru militar imediat după atacurile din 11 septembrie.

În aceasta, i-am arătat contrastul dintre cât de rapid am putut răspunde și începe operațiuni active împotriva forțelor talibanilor și a guvernului taliban doar o lună mai târziu și cât timp ar fi durat dacă nu am fi avut aceste baze pentru a proiecta putere.

Citește și: Rusia pregătește invazia în Europa. Ce anunță mișcarea strategică a lui Putin la granița NATO

Este important să ne amintim că nu sunt doar bazele, ci și echipamentul pe care îl poți poziționa în față, iar drepturile de survol sunt cele care îți permit să proiectezi rapid puterea.

CEPA: Cum contribuie desfășurările avansate pe flancul estic al NATO la obiectivele mai largi de securitate ale SUA?

McMaster: Cred că ar trebui să știm cu toții în acest moment că Vladimir Putin va accepta tot ce poate obține. Ceea ce face el este ceea ce istoricii Jakub Grygiel și Wess Mitchell au numit în fantastica lor carte, „Frontieră neliniștită”, un comportament strategic numit sondare. Sondează limitele puterii americane și, oriunde consideră că există o oportunitate, o exploatează.

Am văzut asta de nenumărate ori. Cu siguranță, am văzut-o prin utilizarea războiului de nouă generație al rușilor și eforturile de a-și atinge obiectivele, prin subversiunea politică și alte acțiuni care se situează sub pragul a ceea ce ar putea provoca un răspuns militar concertat, cum ar fi atacurile din 2007 asupra Estoniei.

Dar, de asemenea, am văzut că se întâmplă fizic, odată cu invazia Georgiei în 2008, prima invazie a Ucrainei în 2014 și anexarea ilegală a Crimeei. Am văzut-o în Marea Neagră. Când ne-am retras navele din Marea Neagră, Rusia a încercat să o transforme într-un lac rusesc. Este important să contestăm Rusia în ceea ce geostrategii de la sfârșitul secolului al XIX-lea, Mackinder și Spykman, numeau „Rimland”.

Retragerea din Afganistan

CEPA: Cum ar putea interpreta Rusia și China o retragere semnificativă a trupelor americane sau închiderea unor baze militare în Europa?

McMaster: Cred că ar interpreta-o în același mod în care au văzut alte acțiuni americane care, în ochii lor, au reprezentat slăbiciune. Este foarte important să ne amintim că prima invazie a Ucrainei a venit imediat după neaplicarea liniei roșii din Siria [în 2013], când președintele Obama a ales să nu răspundă militar la utilizarea celor mai odioase arme de pe pământ: gazul sarin și alte arme chimice pentru a comite crime în masă împotriva civililor.

Cred că este, de asemenea, important să ne amintim că a doua reinvazie masivă a Ucrainei, în februarie 2022, a urmat umilitoarei auto-înfrângeri și retragerii mortale din Kabul din august 2021.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te