G7 transmite un mesaj către China: Occidentul nu este terminat. Va apăra valorile internaționale

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.05.2021 - 23:32
G7 transmite un mesaj către China: Occidentul nu este terminat. Va apăra valorile internaționale/FOTO: Facebook/Foreign, Commonwealth & Development Office
Anthony Blinken, mesaj către China/ Foto: France24

Grupul G7, al celor șapte democrații cele mai bogate, a discutat marți despre modalitățile de combatere a provocărilor din China și Rusia fără a încerca să „pună jos” Beijingul sau să intensifice tensiunea cu Kremlinul. China este acum a doua cea mai mare economie din lume.

SHARE

„Nu este scopul nostru să încercăm să punem China la pământ”, a declarat secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken.

Însă China trebuie să înțeleagă că „Occidentul nu e terminat și va apăra ordinea bazată pe regulile internaționale” în fața încercărilor subversive ale oricărei țări, a subliniat Blinken.

Creșterea economică și militară spectaculoasă a Chinei în ultimii 40 de ani este privită de diplomați și investitori ca fiind cele mai semnificative evenimente geopolitice din vremurile recente, alături de căderea Uniunii Sovietice din 1991 care a pus capăt Războiului Rece.

Însă, Beijingul are un rival puternic în G7, ce include mari puteri economice și trei dintre cele cinci puteri nucleare recunoascute oficial din lume.

Citește și:

Cele mai bogate șapte țări ale lumii vor un mecanism care să contracareze propaganda Rusiei

Biden merge mai departe decât Obama în ce privește Coreea de Nord, schimbă și abordarea lui Trump

Rusia a fost inclusă în G7 +1 în 1997, dar a fost suspendată în 2014 după anexarea Crimeii.

China este acum a doua cea mai mare economie din lume, dar nu a fost niciodată membră a G7.

Pe termen lung, există îngrijorări atât în ​​Washington, cât și în capitalele europene cu privire la modul în care Occidentul ar trebui să acționeze față de Beijing și de Moscova, care susțin că sancțiunile occidentale sunt nejustificate și contraproductive.

Blinken a declarat că Statele Unite ar prefera legături mai stabile cu Rusia, dar că depinde de modul în care președintele rus Vladimir Putin decide să acționeze, în special în teatre precum Ucraina, țară pe care o va vizita în această săptămână.

„Ne-am reafirmat sprijinul nostru neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", a spus Blinken.

Miniștrii vor organiza prima călătorie programată a președintelui american Joe Biden în străinătate de la preluarea mandatului: în Marea Britanie, luna viitoare.

Pe lângă membrii G7 - Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite, Marea Britanie - au fost invitați săptămâna aceasta și miniștri din Australia, India, Africa de Sud și Coreea de Sud.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te