Atacul a avut loc în largul coastei Omanului la 29 iulie.
„Acesta a fost un atac deliberat, o încălcare clară a dreptului internațional. Toate dovezile disponibile indică în mod clar că Iranul este vinovat. Nu există nicio justificare pentru acest atac", se arată într-o declarație comună.
Miniștrii de externe au declarat că navelor trebuie să li se permită să navigheze liber în conformitate cu dreptul internațional și vor continua să facă tot posibilul pentru a proteja toate transporturile maritime, astfel încât să poată opera liber, fără amenințarea violenței.
„Comportamentul Iranului, alături de forțe armate nestatale, amenință pacea și securitatea internațională", se arată în declarație.
„Facem apel la Iran să oprească toate activitățile incompatibile cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU și solicităm tuturor părților să joace un rol constructiv în promovarea stabilității și păcii regionale”.
Declarația a fost semnată de diplomații din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA, precum și de înaltul reprezentant al UE.
Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) a comunicat petrolierul Mercer Street a fost atacat întâi cu două drone, înainte de un al treilea atac, fatal.
Citește și
Iranul amenință Israelul după incidentul legat de nava „Mercer Street”
Israelul, „gata să atace Iranul”. Ministrul Apărării: „Trebuie să luăm măsuri militare”
Experții în explozivi au reușit să recupereze bucăți ale celei de-a treia drone, inclusiv un stabilizator vertical și componente interne, despre care armata SUA a spus că „erau aproape identice cu cele colectate anterior din UAV-uri iraniene de unic atac”.
„Distanța de la coasta iraniană până la locațiile atacurilor se încadra în raza de acțiune a dronelor iraniene de unic atac", a comunicat CENTCOM.
„În urma unei analize la fața locului, o parte din material a fost transferată la sediul Flotei a V-a a SUA din Manama, Bahrain și ulterior la un laborator american pentru verificări.”
Dovezile au fost prezentate atât Israelului, cât și Regatului Unit, care „au fost de acord” că drona a fost produsă în Iran.