Un fost angajat al FSB a declarat pentru Important Stories, o publicație rusă de investigație, că, după ce anul trecut Putin a interzis oamenilor să demisioneze din agenție, cât timp decretul său de mobilizare parțială rămâne în vigoare, mulți angajați au acționat, sperând să fie concediați.
Președintele rus a declarat o mobilizare parțială a populației, în septembrie 2022, la şapte luni după invazia pe scară largă a Ucrainei.
FSB sabotează tot mai mult regimul lui Vladimir Putin
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat pe 21 septembrie, anul trecut, că Rusia va viza 300.000 de rezervişti şi fosti militari, cu „anumite specialităţi militare şi experienţă relevantă”.
Kremlinul a anunţat că nu va emite un decret care să pună capăt mobilizării parțiale. Angajații FSB care doresc să renunțe la serviciu ignoră tot mai mult instrucțiunile conducerii și comit acte de sabotaj, a declarat fostul lucrător.
„Dacă intervine conducerea şi îi atenţionează, unii răspund direct: „Dacă nu vă place modul în care lucrăm, concediază-ne"”, a spus sursa. Sursa a vorbit cu presa, sub condiția anonimatului. Cu toate acestea, un angajat actual al biroului central al FSB a coroborat afirmațiile sursei, relatează publicația.
Citeşte şi: VIDEO Momentul în care mașina în care se aflau ofițeri ruși FSB sare în aer. Torturaseră civili
Newsweek spune că informaţiile acestea reflectă rapoarte anterioare despre nivelurile de nemulțumire din cadrul FSB.
Anul trecut, sursa citată a publicat o serie de e-mailuri scurse, pretinse de la un denunțător al FSB și trimise exilulatului rus Vladimir Osechkin, dezvăluind furia și nemulțumirea din interiorul agenției, față de războiul din Ucraina.
Situația descrisă de Important Stories a însemnat că conducerea FSB nu are de ales decât să încredințeze sarcini complexe unor angajați necalificați. Publicația a citat anterior surse apropiate Kremlinului, spunând că Putin consideră demisiile oficialilor de rang înalt drept trădări.
Citeşte şi: Explozii puternice la baza navală rusă din Vladivostok. FSB a ordonat locuitorilor „tăcere maximă”
Mihail Hodorkovski, un magnat rus auto-exilat, declarase că mai puțin de o treime din angajaţii FSB ar fi pregătiţi să-l sprijine pe Putin, în cazul în care ar avea loc o revoltă, în viitor.
Hodorkovski, cândva cel mai bogat om al Rusiei înainte de a vorbi împotriva liderului rus, a spus că este adesea contactat de membrii FSB care sunt dezamăgiți de regimul lui Putin și îi oferă informații. El a spus că nivelul de loialitate al oamenilor care îl servesc pe președinte este destul de scăzut.
„Cred că dacă ar exista o altă revoltă mâine, iar ofițerii FSB ar fi chemați să-l protejeze pe Putin, de acea revoltă, cred că poate doar 30% ar fi gata să facă asta”, a spus Hodorkovski.