Franța preia comanda misiunii NATO împotriva ISIS din Irak și Siria. SUA oferă asistență

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.11.2024 - 07:35
Franța preia comanda misiunii NATO împotriva ISIS din Irak și Siria - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Franța preia comanda misiunii NATO împotriva ISIS din Irak și Siria - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Franța preia comanda misiunii NATO împotriva ISIS din Irak și Siria. SUA oferă asistență. La zece ani după ce a fost creată sub egida Statelor Unite pentru a învinge gruparea ISIS (Daesh) din Irak și Siria, Operațiunea Inherent Resolve [OIR] va fi condusă de Franța.

SHARE

Franța preia comanda misiunii NATO împotriva ISIS din Irak și Siria. SUA oferă asistență.

Operațiunea Inherent Resolve [OIR] se concentrează acum pe prevenirea oricărei reapariții a organizației teroriste, care mai ocupă zone în Irak și Siria.

La 27 septembrie, în urma unui acord între Washington și Bagdad, Pentagonul a anunțat că misiunea OIR în Irak se va încheia până în septembrie 2026, conform unui plan în două faze.

Franța preia comanda misiunii NATO împotriva ISIS din Irak și Siria. SUA oferă asistență

Astfel, forțele coaliției antijihadiste vor trebui să-și fi finalizeze retragerea din „anumite locuri” din Irak înainte de septembrie 2025. Bagdadul a autorizat coaliția să desfășoare operațiuni împotriva pozițiilor ocupate de ISIS în Siria cel puțin până la Septembrie 2026, „sub rezerva condițiilor de pe teren și a consultărilor între viitorii lideri politici irakieni și americani”.

„Pentru a fi clar, Statele Unite nu se retrag din Irak”, a precizat Pentagonul, chiar dacă sfârşitul misiunii militare OIR în acea ţară se va încheia, potrivit Opex360.

„Rămânem în contact, în calitate de consiliere și asistență, cu serviciile de combatere a terorismului irakiene, Comandamentul pentru operațiuni comune, Forțele Aeriene și Peshmerga (kurzi), toate acestea având un rol foarte important în misiunea de combaterea a ISIS. misiune.”

În 2018, la cererea Bagdadului și sub autoritatea Comandamentului Forțelor Comune Aliate Napoli [JFCNP], NATO a desfășurat o misiune în Irak [NMI – Misiunea Nato Irak], cu obiectivul „întăririi instituțiilor și forțelor de securitate irakiene” astfel încât „să poată, în mod autonom, să prevină întoarcerea ISIS și să combată terorismul”.

Din luna mai anul trecut, comanda acestei misiuni NATO în Irak este deținută de Olanda, care o va preda Franței.

Citește și: Bombardamente israeliene în cartierul general al spionilor Hezbollah din Siria. 2 morți și 5 răniți

Generalul Thierry Burkhard, șeful Statului Major al Forțelor Armate [CEMA], a confirmat în cadrul unei audieri la Adunarea Națională din 25 septembrie acest lucru, dar raportul a fost publicat abia acum.

„Batalioanele deșertului”, antrenate de Franța în Irak

„În Irak, conducem Operațiunea Chammal, ca parte a Operațiunii Inherent Resolve, desfășurată în coaliție sub egida Statelor Unite. Este vorba în principal de combaterea renașterii Daesh. De la o bază operațională din regiune, conducem recunoașterea și misiunile de sprijin în beneficiul forțelor irakiene.  OIR are scopul de a pune capăt, la cererea irakienilor, ameninţării teroriste pe care o reprezintă Daesh”, se arată în comunicatul CEMA.  „Misiunea NATO în Irak va continua. Franța va prelua comanda acesteia anul viitor".

Citește și: VIDEO Război între trupele SUA și milițiile Iranului la câmpul de gaze Conoco, Siria

Franța este foarte implicată în Irak. Pe lângă operațiunile aeriene desfășurate din Iordania în cadrul Operațiunii Chammal, forțele franceze au desfășurat grupul operativ Lamassu alături de omologii lor irakieni.

Misiunea acestui detașament este de a contribui la pregătirea „batalioanelor deșertului”, antrenate în  lupta împotriva grupărilor teroriste armate, în cadrul unui „parteneriat militar operațional”.

Toți membrii NATO, precum și Austria și Australia, contribuie la NMI, care are în prezent „câteva sute de consilieri și elemente de sprijin militari și civili”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te