Franţa îl critică pe ambasadorul Chinei pentru comentariile despre Ucraina

DE Alexandru Pop | Actualizat: 23.04.2023 - 11:42
Ambasadorul Chinei la Paris, Lu Shaye, a făcut o serie de declarații controversate în legătură cu statutul fostelor state sovietice - Foto: Profimedia Images
Ambasadorul Chinei la Paris, Lu Shaye, a făcut o serie de declarații controversate în legătură cu statutul fostelor state sovietice - Foto: Profimedia Images

Franţa şi-a exprimat sâmbătă seara "consternarea" după ce ambasadorul Chinei la Paris a negat, într-un interviu acordat postului francez LCI, suveranitatea ţărilor din Uniunea Sovietică şi a pus la îndoială faptul că peninsula Crimeea aparţine Ucrainei.

SHARE

Ambasadorul Lu Shaye consideră că ţările fostei URSS "nu au un statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu există niciun acord internaţional care să concretizeze statutul lor de ţări suverane", relatează AFP, citat de news.ro.

În ceea ce priveşte Crimeea, teritoriu ucrainean anexat ilegal de Rusia din 2014, el a declarat: "Depinde de modul în care percepeţi această problemă. Există o istorie. Crimeea a fost a Rusiei la început. Hruşciov a fost cel care a dat Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice".

Citește și: În ce destinații au ales românii să fugă de Paște, 1 Mai și Rusalii. Vacanța medie, sub o săptămână

Diplomatul chinez a cerut să se pună capăt "ciorovăielilor" pe tema frontierelor post-sovietice. "Acum cel mai urgent lucru este să se oprească, să se realizeze încetarea focului" între Rusia şi Ucraina, a spus el în interviul acordat vineri seara.

Ministerul francez de Externe a precizat într-un comunicat că a "luat act cu consternare" de aceste remarci, cerând Chinei să spună dacă acestea reflectă poziţia sa oficială, ceea ce "sperăm că nu este cazul", a transmis MAE francez.

 

În 1991, la căderea URSS, Ucraina a fost recunoscută de către întreaga comunitate internaţională, inclusiv de China, ca nou stat membru al Naţiunilor Unite "în cadrul unor frontiere care includeau Crimeea", a reamintit Parisul insistând că anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 este "ilegală în conformitate cu dreptul internaţional".

În timp ce Beijingul susţine oficial o poziţie de neutralitate în conflictul dintre Ucraina şi Rusia, preşedintele chinez Xi Jinping nu a condamnat niciodată invazia rusă şi nici măcar nu a vorbit la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski până acum. În schimb, el a vizitat recent Moscova pentru a-şi reafirma parteneriatul cu preşedintele rus Vladimir Putin, în ceea ce pare a fi un front anti-occidental.

În timpul unei vizite în China, la începutul lunii aprilie, preşedintele francez Emmanuel Macron îl îndemnase pe Xi Jinping să "aducă Rusia la raţiune" în ceea ce priveşte Ucraina şi îl îndemnase să nu livreze arme Moscovei. Cei doi şefi de stat au emis o declaraţie comună în care s-au angajat să "sprijine toate eforturile de restabilire a păcii în Ucraina".

Pe de altă parte, Macron a fost criticat şi acuzat că face jocurile Chinei după un interviu controversat acordat la întoarcerea din China, în care a spus că Europa nu ar trebui să urmeze orbeşte atitudinea Statelor Unite faţă de Taiwan, teritoriu autonom separatist pe care liderul chinez şi-a propus să-l readucă sub controlul său.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te