Autorităţile franceze au anulat o seară de gală programată vineri la Washington, a confirmat joi ambasada Franţei în capitala SUA, după anularea "contractului secolului" de furnizare a unor submarine către Australia, care a generat o criză transatlantică, informează AFP.
Recepţia ce urma să se desfăşoare la reşedinţa ambasadorului Franţei la Washington făcea parte din manifestările destinate aniversării unei bătălii navale decisive care a avut loc în timpul războiului de independenţă al SUA, încheiate cu o victorie a flotei franceze asupra celei britanice, pe 5 septembrie 1781.
Bătălia din Golful Chesapeake, cunoscută şi sub numele de Bătălia Capelor din Virginia, în care s-au confruntat flota amiralului britanic Thomas Graves şi cea a locotenentului general al armatelor navale François Joseph Paul de Grasse, a fost considerată crucială pentru victoria finală a armatele aliate ale lui George Washington, Rochambeau şi La Fayette.
CITEȘTE ȘI: Cât a durat valul patru al pandemiei: Grecia- 62 de zile, Italia – 60, Franța – 48, Spania - 31
Cu toate acestea, au fost menţinute în program alte evenimente prevăzute cu ocazia celebrării acestei victorii, petrecute în urmă cu 240 de ani, precum escala unei fregate franceze la Baltimore şi cea a unui submarin la Norfolk sau depunerea unei coroane de flori la un monument din Annapolis.
Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri seara un parteneriat strategic cu Marea Britanie şi Australia, AUKUS, ce prevede, printre altele, furnizarea de submarine nucleare Canberrei, ceea ce scoate din joc producătorii francezi în domeniu.
CITEȘTE ȘI: Milionarul care a fost jefuit, băgat în portbagaj și lăsat gol în pădure de frații Cămătaru, urmărit
În urma încheierii alianţei AUKUS, Australia va cumpăra submarine americane cu propulsie nucleară, renunţând astfel la achiziţionarea a 12 submarine convenţionale produse de grupul francez Naval Group, contractate în 2016, potrivit Agerpres.