Pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, Franţa, naţiune-cadru a forţelor militare europene din cadrul NATO staţionate în România, decide să transfere la Constanţa un avion de supraveghere maritimă şi anti-submarin , scrie cotidianul Le Figaro, scrie Mediafax.
Este vorba despre un avion de tip Atlantique 2 (ATL 2), supranumit "briceagul elveţian al forţelor navale franceze" datorită capacităţilor multiple de supraveghere şi intervenţie. În aprilie 2022, avionul ATL 2 efectua deja zboruri în Marea Neagră, pentru supravegherea minelor, dar în acea perioadă decola de la o bază din Creta (Grecia).
Francezii trimis un avion ca să găsească mine în Marea Neagră.
"De data aceasta, este vorba de o misiune de cel mult 14 zile, motiv pentru care un exemplar al flotilei de la Baza Morbihan se află la Baza militară Mihail Kogălniceanu, situată la doar 300 de kilometri de Odesa şi la mai puţin de 400 de kilometri de Sevastopol, în Crimeea ocupată de Rusia.
În urmă cu o săptămână, avionul ATL 2 a participat la un exerciţiu de antrenament interaliat, la iniţiativa României şi în cooperare cu forţele navale bulgare şi turce. Supranumit Sea Shield, exerciţiul a vizat detectarea unei ţinte de mici dimensiuni, lansată de o navă românească, simulând un submarin", potrivit cotidianului Le Figaro.
Citește și: Scandalul duty free: Menajează DNA oamenii care au făcut lobby pentru China: Grindeanu și Mândrescu?
Câteva caracteristici
Atlantic a fost operat de mai multe țări, îndeplinind în mod obișnuit roluri maritime, cum ar fi recunoașterea și lupta antisubmarin.
Atlantic este, de asemenea, capabil să transporte muniții aer-sol pentru a efectua misiuni de atac la sol; un număr mic de aeronave au fost, de asemenea, echipate pentru a efectua operațiuni ELINT.
O versiune actualizată, Atlantique 2 sau ATL2, a fost produsă de Dassault Aviation pentru marina franceză în anii 1980. Un alt model îmbunătățit, Atlantique 3, a fost propus în anii 1990, dar în cele din urmă nu a fost construit. Alți operatori ai avionului au fost Marina germană, Forțele Aeriene italiene, Marina pakistaneză și Marina regală olandeză.